Szükség lenne a keresztény értékrendre a politikában

MEGOSZTÁS
Sárközi Jánossal, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnökével beszélgettünk a közelgő választások kapcsán.

Milyen eredménnyel lenne elégedett az MKDSZ a választásokon?

Minden párt, amelyik elindul a parlamenti választásokon, azzal a szándékkal indul, hogy bekerüljön a parlamentbe. De azért tudunk reálisan számolni. Az ötszázezres magyarságot három párt akarja megszólítani, mind nem érheti el az öt százalékot. Nekünk, mint egy új pártnak – 2013 decemberében jegyeztek be minket a belügyminisztériumban – már az is nagy eredmény, hogy el tudtunk indulni a választásokon. Nehéz volt egyáltalán bejutni a köztudatba, hiszen szándékosan nem vettek tudomást rólunk. Folyamatosan a ,,mindkét magyar párt” kifejezést használták, kizárva a harmadik létét. Ennek ellenére sok helyre eljutottunk, vagy el tudtuk juttani az üzenetünket. Bizakodóak vagyunk, mert a nem kevés támadás mellett rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Százalékszámításokba nem érdemes bocsátkozni, az eredményt március 5-én este fogjuk megtudni. Most vagyunk az út elején, de mindig fejlődünk, és azt látjuk, hogy van igény az ilyen értékrendű politikára.

Mi az, ami megkülönbözteti az MKDSZ-t a két másik magyar párttól, miért szavazzon valaki pont az MKDSZ-re?

Elsősorban az értékrendje miatt. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség egy tiszta ideológiát képvisel, ez pedig a keresztény nemzeti értékrend. A másik két pártban itt-ott nyomon követhető ez, de nem határozható meg tisztán az ideológiájuk: gyűjtőpártokról van szó. Mi úgy gondoljuk, hogy a felvidéki magyarság körében a kereszténység mindig is jelen volt, gondoljunk csak a két világháború közötti legsikeresebb magyar pártra, az Esterházy János által vezetett Országos Keresztényszocialista Pártra. Vagy akár 1990 után a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomra, amely a legerősebb párt volt az akkori három magyar párt közül. 1998-ban a három magyar párt egyesülése kényszer hatása alatt történt, Mečiarék választási törvénye miatt egyesültek Magyar Koalíció Pártja néven. De az értékrendek megmaradtak, s hogy a gyűjtőpártok hosszú távon nem működnek, azt mutatja a Magyar Koalíció Pártjának sorsa is.

Ha három dogot kellene kiemelni a programjukból mint legfontosabbat, mi lenne az?

Az első mindenképpen a kultúra és az oktatás autonómiája. Azért, mert jelenleg a kultúra és az oktatás a különböző kormányok jövésétől-menésétől függ. A múltban, Mečiar, Slota és a Smer kormányzása alatt nagy károkat szenvedett a magyar kultúra. A második ami nagyon fontos, az a keresztény értékrend megjelenítése a közéletben is. Nagyon jó példa: mikor valamikor az ötvenes években a német evangélikus egyház vezetői fontolgatták, hogy beálljanak-e a CDU-ba, az egyik evangélikus püspök azt mondta, hogy nagyon fontos a keresztények jelenléte a politikában. Mert ugyan a politikai kérdésekből nem lehet teológiai vitát csinálni, de minden egyes politikai döntés előtt meg kell nézni, hogy ez a döntés megállja-e a helyét a keresztény értékrend alapján. Ha a valódi keresztény értékrend jelen lenne a politikában, nagyon sok olyan dolog nem történne meg, ami a társadalmat bántja. Gondolok a munkanélküliségre, az alacsony bérezésre, a rossz szociális helyzetre, stb. A harmadik a családok védelme. A magyarság száma fogyó tendenciát mutat. Tudjuk, hogy ezt mindenféle parancsokkal, Kövér-féle negatív propagandával nem lehet megoldani. Olyan családbarát politikát kell folytatni, amikor az édesanyának nem kell választani a gyermekvállalás és a megélhetés között. Erre a legjobb megoldás az ún. főállású anyaság bevezetése, amikor egy munkahelyről kieső édesanya ugyanannyi pénzt kap támogatásként, amennyit megkeresett a munkahelyén. Természetesen ezt törvény szabályozná.

A programjukban elég komoly célokat tűztek ki, melyeket önerőből valószínűleg nem lehet megvalósítani. Kikkel, mely pártokkal akar az MKDSZ együtt működni, hogy ezen programpontok teljesülhessenek?

Az MKDSZ a megalakulása után rögtön az együttműködési szándékát fejezte ki a HÍD és az MKP felé. Levelet írtunk mindkét pártnak azzal, hogy felajánljuk az együttműködésünket a felvidéki magyarságot érintő kérdésekben. A HÍD részéről jött egy általános válasz, mindenféle konkrétum nélkül, ami végülis nem utasította el, de nem is siettette az együttműködést. Inkább úgy veszem észre, hogy kivárnak. Sajnálattal kell elmondanom, hogy az MKP részéről még csak válaszra sem méltattak bennünket. De továbbra is azt tarjuk lehetségesnek, hogy ezzel a két a párttal keressük az együttműködést. Természetesen nem utasítjuk el azoknak a demokratikusan működő szlovák pártoknak a segítségét sem, akik megértik a mi problémáinkat és legalább részben hajlandóan segíteni nekünk.

Mi az MKDSZ véleménye a menekültválságról?

Mi is úgy gondoljuk, hogy a menekültkérdés egy globális, európai probléma, komolyan kell venni, nem lehet szőnyeg alá söpörni. De valódi megoldásokat kell keresni és mindenképpen egy közös európai megoldást kell találni, mert a népszerűséget hajhászó kezdeményezések, mint az aláírásgyűjtések, szögesdrót-akadályok nem orvosoltak semmit. Tudjuk, hogy a bevándorlást nem a szögesdót állította meg, hanem a tél. Amint kitavaszodik, megint megindulnak a menekültek. Azt is tudjuk, hogy bennünket, posztkommunista országokat, mindez annyira nem érint, hiszen a migránsok a jobb megélhetés reményében jönnek. A legtöbben olyan országba tartanak, ahol magasabb az életszínvonal. Mi azt gondoljuk, több egyházi vezetővel együtt, hogy a legbiztosabban akkor óvhatjuk meg a kultúránkat, ha megőrizzük azt a keresztény értékrendet, ami Európát jellemezte. Mert akkor az ide érkezőknek van igazodási pontjuk, tudják, hogy mi az, amit az itt élő közösségek fontosnak tartanak.

(bumm)