Az MKDSZ a munkavállalók, valamint a kis- és középvállalkozók pártján áll

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség egyrészt üdvözli a kormány azon törekvését, amely – a társasági adó kulcsának 22-ről 21%-ra csökkentésével, a nyereségből fizetett 14%-os egészségbiztosítási járulék megszüntetésével, az egyéni vállalkozók terheinek csökkentésével, amely kapcsán az adómentes fix költség a bevétel 60%-ra emelkedett, a legmagasabb mértéke pedig 20 ezer euróra növekedett a szeptemberi kormánydöntés értelmében. Álláspontunk szerint egy vállalkozóbarát pénzügyi és adó környezet kialakítását célozza és szintén előremutató döntésnek tartjuk, hogy az osztalékadó 7 százalékra csökkent, valamint azt, hogy a földtulajdonosi közösségek tagjainak osztalékadót csak az évi 500 eurót meghaladó osztalék után kell fizetniük, miközben 500 euró adómentes. Fontos előrelépésnek tekintjük, hogy a kormány újabb döntése értelmében a minimálbér 2017-től 405-euróról bruttó 435 euróra emelkedik.
Ugyanakkor látni kell azt is, hogy további adócsökkentésre és reformokra van szükség. A szlovákiai bérek az Európai Uniós átlagot tekintve még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak. Az országos statisztikai adatokat tekintve a bérekben óriási területi különbségek is mutatkoznak. A minimálbér az országos átlagbérhez képest még mindig túlságosan alacsony. A kis- és középvállalkozók adóterheinek egyik következménye, hogy munkavállalók óriási tömegeit foglalkoztatják minimálbéren. Sok ezer család él még mindig a szegénységi küszöb alatt, annak ellenére, hogy van munkahelyük, műszakokra járnak, napi nyolc, vagy annál több órát dolgoznak.
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ezért is tekinti kiemelten fontos feladatnak a területi bérkülönbségek kiegyenlítését, a bérek európai szintű felzárkóztatását, a társasági adó további markáns csökkentését, a kis- és középvállalkozók munkahelyteremtő képességének támogatását, illetve kitartunk a minimálbér gazdasági teljesítményt követő folyamatos emelése, valamint adómentessé tétele mellett.
Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke