A kulturális alap és vidékfejlesztés volt a téma

MEGOSZTÁS

Ipolykéren került megrendezésre az a találkozó, amelyen a nagykürtösi járás déli, magyarlakta régiójának polgármestereivel találkozott a Szlovák Köztársaság Kulturális -, illetve Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára, Rigó Konrád, valamint Csicsai Gábor. A megbeszélésre meghívást kapott az MKDSZ országos elnöke Fehér Csaba és alelnöke Sárközi János is.
A tanácskozáson Rigó Konrád elsősorban a közelmúltban elfogadott Kisebbségi Kulturális Alap céljairól, működéséről, továbbá az által biztosított kulturális, közművelődési lehetőségekről adott tájékoztatást. Csicsai Gábor a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, illetve a vidékfejlesztési programról és az általa ösztönzött és biztosított kibontakozási irányról és lehetőségekről beszélt.
Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke üdvözölte, hogy sikerült megemelni a kisebbségi alap keretösszegét, amelyre a felvidéki magyar kultúrának és közművelődésnek nagy szüksége van, illetve, hogy az elosztás, vagyis a pályázati támogatások megítélésére az esélyegyenlőség érdekében egy pártatlan és szakmai grémium áll majd össze. Örömmel nyugtázta továbbá a kérdésére kapott államtitkári választ, miszerint a kisebbségi alap képes lesz közép és hosszú távú kulturális projektekben is gondolkodni.
Az MKDSZ számára kiemelten fontos és hasznos volt a vidékfejlesztésről folytatott eszmecsere, illetve a mezőgazdasági államtitkár tájékoztatása, mivel Fagyas Marcel az MKDSZ ipolyvarbói polgármestere sikeres munkájának köszönhetően hamarosan egy új Ipoly-híd épülhet Ipolyvarbó és Őrhalom között.
A tanácskozást követően Sárközi János meghívására, Rigó Konrád és kísérete meglátogatta az Inám községben 2011-ben megnyitott Palóc-Magyar Tájházat és Kulturális Központot. A tájházban megtekinthető néprajzi kiállítás kurátora Fehér Csaba, az MKDSZ alelnöke, Sárközi János pedig mindezt a felvidéki magyarság szolgálatába állította. Az MKDSZ vezetősége kifejtette, hogy rendkívül fontosnak tartja a tájházak szerepét a magyar kulturális örökség és a kistelepülések kulturális életének fellendülése, illetve kulturális arculatának megőrzése tekintetében.

mkdsz hír

[oqeygallery id=175]