Az előrehozott választás nem magyar érdek!

MEGOSZTÁS

A szlovákiai magyar történelem egyik legbizarrabb kormánykoalíciója köttetett meg 2016-ban, amikor a kormánykoalíció tagja lett a szlovák nacionalizmus egykori politikai zászlóshajója az SNS. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a szlovák politikai „Nagy Armada” minden hajója, amennyiben érdeke kívánta és kívánja, (s néha akkor is ha nem), számos emlékezetes esetben bizonyította, képes vitorláiba befogni a magyarellenes szelet a pozsonyi parlamentben, de például a nagyszombati, vagy éppen a nyitrai megyegyűlésben is. Így hát magyar részről tulajdonképen minden koalíció bizarrnak is tekinthető, bárki is a partner. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy a szlovák politikai élet kereszténydemokratái, a baloldal, de még a liberálisok is tudnak nacionalisták lenni. A szlovákiai magyar politika e tekintetben kényszerpályán kénytelen mozogni.

A mostani kormánykoalíció válságát bizarr módon nem a magyarellenesség, hiszen aránylag sikeresen kiiktatódott a politikai kommunikációból, és e tekintetben egyfajta nyugalmi állapot honolt, hanem az oktatásügyi tárcánál kibukott, a már hagyományosnak mondható SNS-es költségvetési, gazdasági túlkapások okozták. Kiderült, hogy ez az SNS bár arcában nem, de működésében a régi „iskola” vonalát viszi. Nem képes az önkritika gyakorlására, illetve pártpolitikai számításból kormányválságot robbant ki.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség álláspontja, hogy egy ország gazdasági társadalmi stabilitásának függvénye a stabil kormány. A mostani kormányválságban is egy jogállamban, egy parlamenti demokráciában él az a lehetőség, hogy választásokat megnyert párt(ok) vezetése, illetve a miniszterelnök bármikor eszközölhet személyi változásokat a kormányban. A szlovákiai magyarságnak pedig stabilitásra, nyugalomra és kiszámíthatóságra van szüksége. Tiszta, őszinte, Pozsonytól és Budapesttől is független politikára van szüksége. Semmiképen sem lehet a magyarság érdeke a válság elmélyítése, mert a penge élét könnyen ellenünk fordíthatják! Az ellenzék felelőssége is, hogy a kormányválság ne torkoljon politikai válságba.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség álláspontja az, hogy az előrehozott választás nem a szlovákiai magyarság, hanem a parlamenti és a parlamenti küszöb alatt táncoló pártok érdeke. Nem lehet magyar érdek, mivel a szlovákiai magyarság az évek óta folyó árulózás, árokásás következtében beállt mentális állapota miatt, a magyar politikai képviselet pedig – a megyei választásokon történő együttműködési törekvések fiaskóját látva, az őszinte párbeszéd hiánya, a megegyezésre és együttműködésre való képtelensége miatt, nincs felkészülve egy esetleges előrehozott választásokra. Az MKDSZ véleménye az, hogy aki ebben a helyzetben az előrehozott választásokat támogatja, az csupán pártpolitikai célokat követ és a magyar érdek ellenében tör lándzsát! Nemzetünk ezeknek a választásoknak a nagy vesztese lehet. A szlovákiai magyarságnak ugyanis nincs szüksége egy olyan „stabil” szlovák kormányra, amelyben nincs magyar képviselet.

Fehér Csaba,
az MKDSZ elnöke