Az állam nélküli európai nemzetek segélykiáltása

MEGOSZTÁS

Imagination címmel került sor arra a könyvbemutatóval egybekötött kiállításra Brüsszelben az Európai Parlamentben, amely az európai állam nélküli nemzetek, népcsoportok, kisebbségek 100 évnyi politikai üzeneteit hivatott szemléltetni. Tíz címszó alatt (önrendelkezés, Európa, béke, környezet, nyelvi jogok, női egyenjogúság, társadalmi igazságosság, részvételi demokrácia, nemzeti identitás, nemzetköziség és szolidaritás) mutatták be az állam nélküli európai népek politikai küzdelmeiben használt társadalmi, kulturális és politikai üzeneteket, követeléseket, törekvéseiket, a megfogalmazott céljaikat ismertető és népszerűsítő anyagokat. A kiállítást az Európai Szabad Szövetség (EFA) pártcsaládhoz tartozó J.P. Tericabras katalán képviselő szervezte. A megnyitóbeszédet Günther Dauwen az EFA pártigazgatója tartotta.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget, mint az Európai Szabad Szövetség európai pártcsalád tagját, Krivánszky Miklós külügyekért felelős alelnök képviselte.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség álláspontja szerint az Európai Uniónak végre a komolyan átgondolt, a kisebbségeket védő, jogaikat és egyenlőségüket biztosító kisebbségpolitika talajára kell lépnie. Olyant európai etnikai kódexet kell megalkotni, amely minden tagállamban kötelezően alkalmazandó. Ennek, vagyis egy európai kisebbségi törvény megalkotásával fennállása óta adós az európai őshonos nemzeti közösségek felé. Különösen igaz ez a puszta létükért küzdő, állam nélküli őshonos nemzetek, mint például a több ország területén élő, állam nélküli baszkok tekintetében. – Mondta az MKDSZ alelnöke, Krivánszky Miklós.

 

mkdsz hír