Tisztelet a bátraknak!

MEGOSZTÁS

              A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a legnagyobb elismeréssel gondol azon katalánok millióira, akik a spanyol kormány fenyegetései, a hatóságok ellenintézkedései, a rendőri szervek brutalitása, az európai uniós országok és kormányaik, valamint számos európai párt cinkos, alibista hallgatása ellenére éltek demokratikus jogukkal és részt vettek a katalán függetlenségről rendezett népszavazáson. Részt vettek és győztek. Győzött a szív bátorsága, az emberi példamutatás, a személyes áldozatvállalás, a közösségi erő! Győzött a népek önrendelkezési joga! Győzött Katalónia! A bátrak az önállóság előtti utolsó nagy lépés előtt állnak. Tisztelet nekik.

              A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a lehető leghatározottabban elítéli a spanyol rendőri brutalitást, amelyért a felelősség a spanyol kormányt terheli. A többségi nemzet által megalkotott spanyol alkotmány október elsején Katalóniában, mint a megfélemlítésnek, a brutalitásnak, az embertelenségnek és a demokrácia talaján álló népakarat kegyetlen elnyomásának hivatkozási alapja jelent meg. Végzetes és tragikus történelmi eseményeket idéző hibának ítéljük, amikor az alkotmányt szembe helyezik egy nép demokratikus jogával. Gyors felépülést kívánunk annak a közel ezer sérültnek, akik a spanyol rendőri brutalitás áldozatai, ugyanakkor Katalónia hősei.

              Október 1-je óta még szilárdabb azon meggyőződésünk, hogy minden kisebbségben élő nemzeti közösségnek joga van az önrendelkezéshez a megmaradását biztosító gazdasági, oktatásügyi és kulturális, illetve területi autonómiához, emellett valljuk, hogy minden nemzetnek joga van az önálló államhoz. Különösen igaz ez, az állam nélküli európai őshonos népekre. Az önálló állam keretei azok, amelyben kibontakozhat, a szó legszorosabb, legnemesebb értelmében is kiteljesedhet egy nemzet léte.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

 

Komárom, 2017. október 2.