Emlékmű avatás és kiállításmegnyitó Tallóson

MEGOSZTÁS

A csehszlovákiai magyarok második világháború utáni kitelepítésére emlékeztek Tallóson. A megemlékezés 2017. október 14-én a helyi római katolikus templomban tartott szentmisével kezdődött. Túri Török Tibor a kitelepítések áldozatainak emléket állító alkotásának leleplezését követően a kultúrházban került sor a helyi alapiskola diákjainak előadására.

Brüsszelben, az Európai Parlamentben 2006 szeptemberében bemutatott, s azóta több száz településen kiállított történeti tablókiállítás megnyitóján Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke, a tárlat kurátora örömét fejezte ki, hogy Never Again 1945-1948 című kiállításával hozzájárulhatott az emléknap megszervezéséhez, öntudatot és lelket erősítő megemlékezéshez. Az emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozva szólt Európa és az európai nagyhatalmak múltbéli és jövőbeni történelmi felelősségéről. Ma, amikor a kisebbségekkel szemben egyre nő az intolerancia, egyre erősödnek és döntéshozó, törvényalkotó pozícióba kerülnek az extrémista elveket valló és képviselő politikai erők, a nemzetiségek ügyét, jogait az európai történelmi tapasztalatokból kiindulva sem lehet belügyként kezelni. – hangsúlyozta Fehér Csaba.

A meghurcoltak kárpótlásról szólva, az MKDSZ elnöke kifejtette, hogy a 2005-ben Komáromban aláírt ún. Komáromi Nyilatkozat jó társadalmi és politikai alapot ad az ügy sikeres képviseletéhet, amelyet elsősorban az európai jogrend, illetve Szlovákia és a szlovákiai magyarok viszonyában kell kezelni. A kiállítás megnyitóján jelen volt a Komáromi Nyilatkozat másik megfogalmazója Sárközi János az MKDSZ alelnöke is.

Az emléknap alkalmából került bemutatásra Gágyor József, „Még a lélek is reszket az emberben” című új helytörténeti kötete.

mkdsz hír

[oqeygallery id=185]