Mi lesz, ha újra utcára vonul a szabadság népe?

MEGOSZTÁS

„Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.” – írja Ady Endre, A tűz csiholója című versében. Egy évezred magyar áldozatvállalóinak sorát látva, azok bátorságában megszületett, verítékkel, vérrel és könnyel írott napokat felidézve bátran kijelenthetjük, áldozatvállalásukban mindig egy új korszak fogant, amely lendített egyet a nemzet és sok esetben Európa történelmének kerekén.

Ma, október 23-án az 56′-os bátrakra emlékezünk. Azokra, akikkel együtt látjuk, a politikai hatalomvágy, a hatalom bármi áron való megszerzése, a megszerzett hatalomhoz való görcsös, mindent felülíró ragaszkodás következménye a diktatúra.

Együtt látjuk velük a diktatórikus hatalom természetét, de nem mindenki látja azokat, akik bár egykor az önkényuralmi rendszer ellen küzdöttek, ma az újra született demokráciából diktatúrát csinálnak. Nem látja mindenki azokat, akik a történelem kerekét nem előre, hanem visszafelé pörgetik. Akik saját szájuk íze, vagyis politikai érdekeik szerint értelmezik és hozzák a törvényeket. Akik nem tűrik a más véleményt, még kevésbé a kritikát, az ellenzéket. Akik újra egy pártba és egy akarat mögé igyekeznek kényszeríteni mindenkit határon innen és túl. Akik az általuk kiépített nepotista, uram-bátyám világban osztják a pozíciót, a hatalmat és a pénzt. Akik személyi kultuszt építenek. Akik a szovjet idők mintájára szatelitpártokon keresztül valósítják meg politikájukat, melyben ha a pártérdek úgy kívánja, feladják a nemzeti érdeket. Akik a nemzetpolitikát pártpolitikává silányítják. Akik a diktatúrára oly jellemző módon belső és külső ellenségképet festenek, hogy a „tömegnek” legyen kitől félni és a párttal karöltve legyen ki ellen küzdeni. Akik az „aki nem velünk az ellenünk” könyörtelen politikáját folytatják. Veszélyes út, könyörtelen út, – egyszer már végigjárt út! Balga ember az, aki azt gondolja, reméli, most más lesz a végeredmény.

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a história kerekét sokáig megakasztani, vagy visszafelé pörgetni nem lehet. Mi lesz, ha újra utcára vonul a szabadság népe? Mert mindig születnek bátrak, akik megelégelik a kort és mernek – és ahogy 1956. október 23-án is történt, megszólal a szabadság népe, az emberi igazság és a demokrata lelkiismeret.

Tisztelet a Bátraknak!

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke