Az MKDSZ kiáll a katalán kormány mellett!

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség aggodalommal követi a katalóniai eseményeket, a spanyol kormány megtorló magatartását és az Európai Unió döntéshozóinak egyoldalú megnyilvánulásait.

Az MKDSZ a demokrácia alapjainak, az emberi jogok és a jogállamiság megsértésének értékeli a katalán nép által választott képvislők bebörtönzését, elítéli a megfélemlítés eszközének bárminemű alkalmazását.

Elfogadhatatlannak tartjuk az Únió tétlenségét, sőt a spanyol kormányal való cinkosságát, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió jövőjére nézve. A katalóniai események az Unió polgárainak az EU alapértékeibe vetett hitét ingatja meg, törésvonalat képezve az unióban élő őshonos nemzeti közösségek és a többségi nemzetek között.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség kiáll a katalán nép jogos követelése mellett, feszólítja az Eurápai Bizottság és az Európai Parlament elnökét, hogy egyértelműen álljon ki az Európai Unió alapértékeinek értelmében a demokratikus válságkezelés mellett és ne támogassa az elnyomó módszereket alkalmazó spanyol kalandor politikát.

Az ember akkor bizonyítja demokráciába vetett hitét, elkötelezettségét, amikor kiáll az egyetemes jogok és az elnyomottak, meghurcoltak mellett! Felszólítunk minden polgárt és politikai szervezetet, akik hisznek a demokráciában, a népek önrendelkezési jogában, az unió alapértékeiben, hogy tiltakozzanak a spanyol kormány önkényes intézkedései ellen, amely a legsötétebb diktatúrákat idézi.

Követeljük a katalán kormány bebörtönzött tagjainak, Oriol Juncqueras, Raül Romeva és társaik azonnali szabadonbocsátását.

Az MKDSZ Országos Elnöksége

Komárom, 2017. november 9.