Matovič és a magyar autonómia!

MEGOSZTÁS

            Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič szerint megváltozott az MKP és így már alkalmas az együttműködésre a szlovák ellenzékkel, hiszen (ahogy nyilatkozta) „a tavalyi parlamenti választások előtt az MKP levette a jelöltlistájáról az autonómiáról az óriásplakáton álmodó személyt”. („SMK sa zmenilo. Pred voľbami vyhodili zo svojej kandidátky človeka, ktorý blúznil na bilborde o autonómii, …” .)

Természetes, hogy a magyar autonómiatörekvések ellen mindenkor nagy vehemenciával fellépő „országféltő”, a magyarság lojalitását megkérdőjelező, e tekintetben szélsőjobboldali vizekben halászó, de keveset fogó Matovičnak tetszik, hogy az MKP maga fordul szembe magával és azokkal a politikai értékekkel, célkitűzésekkel, melyek fontosak a felvidéki magyarságnak. Matovič elképzelése szerint a magyar-magyar szembenállást, illetve az MKP gyűlöletpolitikáját kihasználva magyar vizeken többet foghat, de legalábbis a hatalom megszerzéséhez elegendő szavazatot. Matovičnak igaza van, az MKP valóban megváltozott, mégpedig az ő szája íze szerint, az ő terveinek megfelelve és nem csak az autonómia kérdésében.

              A populista Matovič hatalomszerzését szolgáló százezer magyar szavazat MKP általi eladása, új korszakot nyit a felvidéki magyar politikában. A Fidesz által a felvidéki magyarságra kényszerített magyar szekértábor-háború az MKP-Matovič paktummal egy újabb fejezetéhez érkezett. Ez a politikai paktum a szlovák szekértáborok sáncai mögé hajtja a magyar választót és politikát. Ebben az új szekértábor politikában, amely kizárja a méltányosságot és mellőz minden morális értéket, amelyben kizárólag egyetlen ideológia, a hatalmi dominancia megszerzése létezik, végérvényesen másodlagossá válik, illetve felmorzsolódik a magyar érdek és annak következetes képviselete.

            Nem engedhetjük, hogy magyarok tízezreit félrevezesse Matovič és az MKP! Az az Igor Matovič, aki most hirtelen megkedvelte, „testvéri” keblére ölelte a magyarokat, aki megérti őket és jogos követeléseit és akinek egy politikai paktum részeként az MKP százezer magyart állítana a szolgálatába, ugyanaz a Matovič, aki a magyarság számára fontos politikai kérdésekben, a kisebbségi jogok kiteljesedése, törvényi rendezése tekintetében rendre a magyar érdek ellen szavazott, sőt a magyarellenes hangulatkeltéssel, illetve annak fokozásával politikai tőkét kovácsolt maga és pártja számára.

              Matovičra és janus arcú politikájára semmi szüksége nincs a felvidéki magyarságnak, az MKP-Matovič paktum pedig nem alternatíva semmire!

              AZ MKDSZ a tiszta érték és következetes etnikai politika egyedüli képviselője maradt a Felvidéken.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke