„Kívül, belül maradjon / Békében az ország;”

MEGOSZTÁS

              Arany János új évet köszöntő Alkalmi versében olvashatjuk a mindig időszerű kívánságot. Azt kell kérnünk ma is, hogy világunkban, társadalmunkban, amelyet a gyűlölködés, a félelem, a nemzetiségi, kulturális és vallási intolerancia, a vérben, könnyben úszó konfliktusok sokasága emészt, újra megtelepedjen a Béke. Olyan békére van szükségünk, amely a Szentatya megfogalmazása szerint „nem csak a háború távolléte”.

              A mi békénk legyen egy olyan általános fizikai és mentális állapot, amelyben az ember összhangban van önmagával, a természettel és összhangban van a többi emberrel. Fel kell végre ismernünk, hogy a pax humana – az emberi béke az igazi béke, nem pedig a szemben álló felek erőegyensúlya és semmiképpen sem a győzelmes elnyomók által parancsolt nyugalom! A mi békénk rendíthetetlen alapja legyen a család és a közösség békéje. Legyen a keresztény család és társadalom válasza a háborgó világnak.

              A Teremtő szándéka szerinti és az Evangéliumban is leírt emberi lét értelme és lényege a békében tud kibontakozni és valósággá válni. Kívánom, hogy mindenkinek sikerüljön legyőznie a közönyt, mint az egoizmus, az elzárkózás, a gyanakvás, az irigység és a félelem melegágyát, mert ez az ellenségeskedés szövetségese, vagyis a béke ellensége. Szeretném, ha az emberek a szemük elé épített színfalak mögött meglátnák és megismernék a valóságot. Ha meglátnák és meghallanák az elrejtettet és elhallgatottat. Őszintén kívánom, hogy mindenki tapasztalja meg a közösségi élet lelket, embert, nemzetet építő és megtartó erejét, a közös gondolkodás szükségességét, a közös munka élményét és eredményességét.

              A változás kora mindannyiunkat, egész nemzetünket politikai, gazdasági és társadalmi kihívások elé állítja, melyekre emberi válaszokat kell adnunk. Ezekben a válaszokban őriznünk kell a kontinens és nemzetünk értékeit, amelyekre létünk épül. Ragaszkodnunk kell bennük a kereszténységhez, amely azt az arcot és az Evangélium tanításához, amely azt a lelket adta Európának és népeinek, amelyet felismerünk, ha tükröt állítunk magunk elé.

              Isten, áldd meg a magyart! Énekeljük és kérjük együtt a Teremtőt az új esztendő legelső pillanataiban nemzeti imánk legelső sorával! A magam és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevében békés, boldog, Isten áldásában, tervekben eredményekben és egészségekben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek és hogy: „Kívül, belül maradjon / Békében az ország;”!

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

2017. december 31.