Az elvándorlást, elnéptelenedést csak komplex intézkedésekkel lehet megállítani

MEGOSZTÁS

Riczo Pribék Editet a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség – Kassa-vidék, Bodrogköz és Ung-vidék 2017. december 2-án újra megválasztott regionális vezetőjét kérdeztük.

Gratulálunk a megválasztásához. Milyen tervekkel vette át a régió vezetését?

Először is szeretném megköszönni a bizalmat, hogy a küldöttek engem választottak Kassa-vidék, Bodrogköz és Ung-vidék régió vezetőjének. Legjobb tudásom szerint fogok dolgozni és igyekezni fogok mindent megtenni annak érdekében, hogy pozitív változások álljanak be a magyar ajkú polgárok életében. Hiszem, hogy kellő odafigyeléssel, közös munkával sikerül ezt elérnünk és sikerül változtatni az itteni emberek életszemléletén is. Ezt nagyon fontosnak tartom. Aktív közéleti jelenléttel szeretném az emberekkel megismertetni közelebbről is a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget és pártunk ideológiáját.

Itt a keleti végeken, milyen problémákkal küzd a régió magyarsága? Jellegzetesen bodrogközi és Ung-vidéki gondok ezek?

Sajnos nagyon sok gonddal küszködik a régió és az itt élő magyarság. Az első és legégetőbb probléma, hogy nagy a munkanélküliség, amely az elszegényedéshez, illetve családok sokaságának kényszerű szétszakadásához vezet. A család fenntartása érdekében pl. itt a régióban sok családanya nem talál más lehetősége, minthogy kimenjen betegápolónak külföldre, vagy az apák kamionosnak, illetve mezőgazdasági munkavállalónak. Emellett az elvándorlás, vagyis az elnéptelenedés is nagy gondot okoz több területen is. Meg kell említenem a magyar tannyelvű kisiskolák és óvodák helyzetét, főleg a gyermekhiányból következő finanszírozási gondjaikat. A megemelt fejpénz is csupán tüneti kezelés. A magyar oktatásügyben az egyik legnagyobb probléma a gyermekhiány. Az elvándorlást, az elnéptelenedést csak komplex intézkedésekkel lehet megállítani. Új család- és ezzel kapcsolatos adópolitikára lenne szükség. E két égető probléma mellett még sok más gonddal is küszködik a keleti régió. Nem gondolom, hogy ezek kizárólag Bodrogközi és Ung-vidéki gondok, de az biztos, hogy itt szélesebb tömegeket érint. Elsősorban az emberek szemléletváltása hozza meg a társadalmi változást, amire szeretnénk és akarunk is megoldást találni a közeljövőben.

Az MKDSZ egyik fontos politikai célkitűzése a magyar-magyar együttműködés újraépítése. Ön szerint erre megvan még a befogadókészség, illetve van jövője az értékelvű és független etnikai alapú kereszténydemokrata politizálásnak?

Az én személyes meglátásom és tapasztalatom szerint a kölcsönös bizalomra építő magyar-magyar együttműködésre, illetve annak újraépítésére a jelenlegi helyzetben csak a MOST-HíD párt részéről van szándék. Bár az MKP sokadik megkeresésre sem hajlandó együttműködni a magyar pártokkal én mégis bízom benne, hogy sikerül jobb belátásra bírni és képesek leszünk megvalósítani az átfogó magyar-magyar együttműködést. Hiszem, hogy nem csak múltja, de jövője is van az értékelvű és független, etnikai alapú kereszténydemokrata politizálásnak.

mkdsz riport