Brüsszelben tanácskozott az MKDSZ elnöksége

MEGOSZTÁS

Az autonómiatörekvések és a Minority Safepack Initiative voltak terítéken

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség képviseletében Fehér Csaba elnök, Sárközi János és Krivánsky Miklós alelnökök 2018. február 12-én Brüsszelben, az Európai Szabad Szövetség (EFA) székházában találkoztak az európai pártcsaládot képviselő Eva Bidania Ibargutxival.

A találkozó legfontosabb témája az európai őshonos nemzeti kisebbségek, illetve az Európai Szabad Szövetség tagpártjai politikai törekvéseinek összehangolása, egymás autonómiai és más jogállási törekvéseinek kölcsönös felvállalása és támogatása. A megbeszélés másik fontos pontja a Minority Safepack Initiative támogatása volt. Eva Bidania Ibargutxi tolmácsolta, hogy az EFA minden tagpártját arra kéri, támogassa a polgári kezdeményezést, amely célja egy, a nemzeti és állam nélküli kisebbségek nyelvi, kulturális és egyéb jogait garantáló és védő európai törvénycsomag elfogadása.

A találkozón az MKDSZ országos elnöksége leszögezte, nem használ az európai kisebbségügynek, sőt, beláthatatlan következményekkel járhat az a politikai hozzáállás, ami a kisebbségek ügyét az adott ország belügyének tekinti. Főleg azon államok, illetve nemzetek kormányzata nem állhat ezen az állásponton, amelynek számos országban százezerszám élnek kisebbségben tagjai.

Az MKDSZ elismeri a Minority Safepack Initiative jelentőségét, a párt elnöksége kiemelte, hogy a kezdetektől támogatja is, ugyanakkor leszögezték: szerencsétlen helyzet és az aláírásgyűjtés sikere szempontjából aggodalomra ad okot, hogy Szlovákiában ezt az ügyet politikai érdektől vezérelve kisajátította magának az MKP, és igyekszik belőle belpolitikai tőkét kovácsolni.

Az MKDSZ delegációja megköszönte az EFA eddigi támogatását és a jövőre nézve hangsúlyozták: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség rendíthetetlen híve az egység a sokszínűségben európai elvének, a kisebbségeket megillető jogoknak, köztük a különböző autonómiáknak, amelyekre, mint az Európai Unió minden esetben és feltétel nélkül támogatandó alapértékeire tekint.

mkdsz sajtóhír