Az ukrán nacionalizmus tüzét a kijevi törvényhozás is táplálja

MEGOSZTÁS

Miközben az Európai Unióba „igyekvő” Ukrajnát a Krím „elvesztése”, az ország keleti részén dúló véres polgárháború,  a virágzó korrupció, a kilátástalan gazdasági és szociális helyzet, illetve a lakosság elvándorlása fekélyes sebként kínozza, addig a vulgarizmusoktól és verekedésektől is sokszor hangos ukrán törvényhozást az egyre erősödő nacionalizmus szelleme járja át.

A kisebbségek jogait korlátozó, őket asszimilációval fenyegető törvények elfogadása, illetve azok minden magyar és nemzetközi bírálat ellenében való életben tartása bátorítólag hatottak az egyébként is aktív extrémista, nacionalista erőkre. Az ukrajnai kisebbségekkel szembeni gyűlölet 2018. február 27-én lángba borította az ország nyugati, magyarlakta részét is. Egy hónapon belül másodszor érte támadás a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mély felháborodásának ad hangot a döbbenetes esettel kapcsolatban. Az időzített bombával elkövetett támadást nemcsak a kárpátaljai magyarság elleni, de minden más ukrajnai kisebbség ellen a megfélemlítés céljával elkövetett nacionalista indíttatású támadásnak ítéljük. Felelőssége ebben egyértelműen az ukrán törvényhozásnak, illetve a tétlen hatóságoknak van. A kárpátaljai magyarság helyzetének bizonyosan nem használ a magyar kormány orosz-politikája sem. Félő, hogy hamarosan nagyobb tragédiát okoz a kijevi kormányzat által is felerősített ukrán nacionalizmus térnyerése.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke