Politikai önreflexióra van szükség!

MEGOSZTÁS

A szlovák államfő, Andrej Kiska március 4-ei beszédében nem okozott nagy meglepetést. Kifejtette, hogy a Ján Kuciak újságíró és jegyesének meggyilkolása következményeként kialakult belpolitikai helyzetre, illetve az abból következő társadalmi feszültségre mindenképpen reagálni kell, vagy a kormány átalakításával, vagy előrehozott választásokkal. Felszólította a pártokat, kezdjenek tárgyalásokat ezen lehetőségekről, végső soron az ország további sorsáról.

Az ellenzék, illetve a pártok zöme ezt, vagyis a tárgyalásokat a kormány rekonstrukciójáról „természetesen” azonnal visszautasította, mert ők egyetlen sorsot szánnak az országnak, amely az előrehozott választások, reményeik szerint pedig a hatalom magukhoz ragadása. Ellentmondásos módon az ellenzék új politikai kultúrát hirdet, miközben ezzel a hozzáállással egyértelműen a régihez ragaszkodik.

Meggyőződésünk, hogy ezzel már nem csupán a kormány iránti, de általában a politika iránti bizalom rendült meg az emberekben.

Ezt a bizalmatlanságot erősíti az is, hogy a legerősebb kormánypárt a Smer nélkülözi az önreflexiót és vonakodik meghozni azt a döntést, amit a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is felvetett, miszerint le kell váltani posztjáról a belügyminisztert, Robert Kaliňákot és az országos rendőrfőkapitányt Tibor Gašpart, mert személyük és eddigi tevékenységük komoly bizalmatlansági faktorrá vált a gyilkosság hiteles kivizsgálása tekintetében is.

Az MKDSZ éppen ebben a kiélezett politikai helyzetben kiemelten fontosnak ítéli azt a higgadt és felelősségteljes politikai hozzáállást, amely egyrészről él az önreflexióval, másrészről előtérbe helyezi a tárgyalásokat. Az őszinte és a társadalmi érdekeket szem előtt tartó tárgyalások azonnali megkezdését szorgalmazzuk. Az elhúzódó válság nem lehet érdeke a társadalomnak, csak a pártpolitikának.

A helyzet azonban mégis csak az, hogy az ellenzék mindent és mindenkit megmozgatva előrehozott választásokat sürget, mert meg akarja szerezni a hatalmat. A kormány pedig meg akarja tartani a hatalmat, ki akarja tölteni azt az időt, amire mandátumot kapott. Minden, ami ettől több, színesebb, hangosabb az a hatalomról szóló, vaskesztyűben játszott népszínmű!

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2018. március 5.