Robert Fico beletuszkolta a szellemet a palackba! Matovič a zsidókat és a magyarokat félti!

MEGOSZTÁS

Megdöbbentő, amit ma a szlovák kormányfő produkált! Várható volt az államfőre mért visszacsapás, de ettől sokkal tovább lépett Robert Fico. Sajtótájékoztatóján Kaliňák leváltásának és a kormány átalakításának bejelentése helyett egy összeesküvéselmélettel állt elő. Azt sugallta, hogy Soros György áll a kormányválság mögött és hogy az államfő, mintha partnere lenne Soros Györgynek a szlovák kormány megbuktatásában, az ország politikai destabilizálásában. Fico ahelyett, hogy Kaliňákot engedte volna ki, Sorost tuszkolta a palackba. Reményeim szerint itt a Kárpát-haza északi végein, Szlovákiában nem lehet Sorost takaróként húzni a problémákra, jelen esetben az önreflexióra képtelen Smer-re és Kaliňákra.

A kormányfő ingoványos talajra terelte a közbeszédet és az emberi alantasságra épített gyűlölet irányába hajtja a közgondolkodást. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Most már ezért is vállalnia kell a felelősséget.

A mérhetetlen emberi tragédiát önös érdekből tragikomédiává változtató, kapkodó, rögtönző politikusok a kormány megbuktatására játszva, a közhangulatot „fokozva” előrehozott választásokat követelnek. A mindig a magyar érdek ellen szavazó és politizáló Matovič új és számára igen hasznosnak ítélt szálat talált Fico összeesküvés-elméletében. Soros György vallási és etnikai származására utalva Matovič a kormányfő kritizálása mellett drámai hangon kezdte félteni a szlovákiai zsidókat és magyarokat. Félő, hogy Matovič kijelentését, a szélsőségesek aktivizálásának szándékával tette. Mert a minél nagyobb belpolitikai káosz, az ő pártpolitikai pozícióit erősíti.

Újra csak azt kell hangsúlyoznom, hogy éppen ebben a kiélezett politikai helyzetben kiemelten fontosnak tartom azt a higgadt és felelősségteljes politikai hozzáállást, amely egyrészről él az önreflexióval, másrészről előtérbe helyezi a tárgyalásokat. Az őszinte és a társadalmi érdekeket szem előtt tartó tárgyalások azonnali megkezdését kell szorgalmazzuk. Az elhúzódó válság ugyanis nem lehet érdeke a társadalomnak, csak a pártpolitikának.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2018. március 5.