Vagy Orbán hazudik, vagy Fico tényleg Soros György áldozata!

MEGOSZTÁS

A demokrácia nem a statikus társadalmak politikai rendszere. A demokráciában ugyanis genetikailag kódolt a változás ciklikus választásának lehetősége. A hatalom birtokosainak és az arra törőknek éppen ez a botlóköve, illetve a reménye. Antall József, egykori magyar miniszterelnök mondta, „Ha van értelme a demokráciának és az alkotmányosságnak, akkor kimondottan azért, mert keretek közé szorítja a politikai cselszövést.” – Keretek közé szorítja, de mégis megvalósul alapvető célja, a válság kirobbantása.

A kezeletlen válság káoszba vezet! Szlovákia pedig hetek óta dagonyázik abban az egyre mélyülő és szélesedő politikai, társadalmi válságban, amelyben politikai érdekszövetségek alakulnak, átalakulnak, gyengülnek, amelyben a felek külföldi támogatókat vonultatnak fel, amelyben egymást vádolják, egymás fejét követelik, utcára szólítanak, vagy önmérsékletre intenek és amelyben egyik nyilatkozat a másikat éri.

Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben a társadalomnak mindenekelőtt a tömeg és a politika higgadtságára, az alkotmányosság megőrzésére és az igazságra, mintsem az tömegpszichózis által felfokozott közhangulatra és a politikai vádak és ellenvádak tucatjainak lassan átláthatatlan szövevényére van szüksége. A szlovákiai pártok zöme, ahogy az MKDSZ is tartja korábban megfogalmazott álláspontját a kettősgyilkosság következtében kirobbant mély politikai és társadalmi válságból kivezető úttal kapcsolatban. De nem mindegyik.

Nem volt kétséges, hogy Fico Sorossal kapcsolatos összeesküvés-elméletére hamarosan reagál az április 8-ai választásokra készülő és a kampányát Soros és az ENSZ elleni küzdelemre építő Fidesz propagandagépezete és maga Orbán Viktor is. Minden magyarok miniszterelnöke nyilatkozatában tulajdonképpen megvédte Ficot és kormányát, mindenekelőtt ezzel is igazolva saját politikáját! Megvédte a Malina Hedvig ügyében is „eljáró” és akkor is „csak az igazságot kereső” belügyminisztert, Robert Kalinákot, a rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és mindenki mást. Orbán farkast eresztett a bárányok közé, amikor azt mondta, a magyar kormánynak egy stabil szlovák kormányra van szüksége.

A Fidesz leányvállalata, az MKP pedig hallgat. A történet legelején hangosan, a parlamenti ellenzékkel együtt skandálták, hogy a velejéig romlott, korrupt maffia-kormánynak le kell mondania és előrehozott választásokra van szükség. Még egy rövid levelet is írtak Kiskának, akit viszont Fico azzal vádolt, hogy Soros politikájának megvalósítójaként destabilizálja Szlovákiát és legitim kormányát. Az MKP alibista módon Fico ezen vádjára reagálva úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő csak ezzel akarja elterelni a figyelmet, a szlovákiai eseményekhez nincs köze Sorosnak. Értsd a szlovákiaihoz nincs, de a magyarországihoz van. Az MKP máshogy nem is próbálhatta volna kihúzni a fejét a kommunikációs hurokból. Erre jött Orbán Viktor üzenete, amiben nyilvánvalóvá tette a „kétkedőknek, a bizonytalanoknak”, hogy Soros áll a szlovákiai események mögött. Az Orbán-kormány így lett annak a Fico-kormánynak a szövetségese, amelyet a Fidesz stratégiai partnere, szatelitpártja az MKP le akart váltani. Így néz ki a stratégiai partnerség és nemzetpolitika Fidesz módra!

Kérdés, mit képvisel, mit képviselhet az MKP? Vajon le akarja váltani a „velejéig korrupt kormányt”, de akkor Orbán Viktor a Soros-összeesküvés elmélettel hazudik és nemcsak Szlovákia tekintetében, vagy az MKP kiáll az ország politikai stabilitása mellett, megvédi Ficot és kormányát Sorostól és az ország destabilizációját célzó mesterkedéseitől és megszakítja minden kapcsolatát az ellenzékkel, amely az orbáni politika megfogalmazása szerint Soros projektjének megvalósításán dolgozik? Az MKP a felvidéki magyar választópolgárt, de elsősorban saját választói mindenevőnek nézi. Nagy kérdés, hogy a szlovákiai magyarságnak mennyire és meddig ízlik ez az álszent, alibista, lakáj-politika.

Remélem, hogy a válság meghozza a változást ebben is.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2018. március 11.