Az MKDSZ nyilatkozata Kaliňák lemondásáról és az előrehozott választásokról

MEGOSZTÁS

Robert Kaliňák lemondását, amelyet a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség kezdettől fogva követelt, megkésettnek, éppen ezért hitelét vesztettnek ítéljük. A belügyminiszter szakmai felelőssége és politikai alkalmatlansága megkérdőjelezhetetlen. Az újságíró és jegyese politikai indíttatású meggyilkolása megdönthetetlen bizonyíték és vádirat is volt Kaliňák belügyminisztersége ellen. Ennek ellenére történő hezitálása nem a tisztességes és őszinte hozzáállást erősítette, hanem a vele szemben megfogalmazott politikai, társadalmi vádak hitelességét, ami nagyban hozzájárult a belpolitikai ellentétek, a társadalmi elégedetlenség elmélyüléséhez. Fico összeesküvés-elmélete pedig végképp megrendítette a polgárok bizalmát. Ezt a végtelenségig feszült helyzetet már nem lehet lemondásokkal, de még a kormány markáns átalakításával sem feloldani. A Smer képtelen volt az önreflexióra.

Senki ne felejtse el azonban, amennyiben Orbán Viktoron és hazai hűbéresein múlik, Robert Fico a helyén marad! A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség maradt az egyetlen független és etnikai alapon politizáló magyar párt, amelyik elsősorban a felvidéki magyarság, nem pedig valamely kormány bel- és külpolitikai érdekeit szolgálja.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség rendületlenül hiszi, hogy a politika és becsület egymást nem kizáró fogalmak. A Híd Országos Tanácsának 2018. március 12-ei döntését az előrehozott választásokról, illetve a kormányból való kilépésről ebben a helyzetben egyedüli helyes útnak, az ország érdekeit szem előtt tartó lépésnek ítéljük. Március 12-én kiderült, hogy Szlovákiában összeesküvés elméletekkel nem lehet elfedni a politika és társadalmi problémákat. A Sorosozás nem lehet eszköze a hatalom megtartásának. A felelős politizálás áldozatvállalást is kíván, mert a politikában az sem lehet mentség, hogy „félrevezettek”. Ugyanakkor meggyőződéssel valljuk, hogy ez a helyzet is higgadtságot kíván. Az utcai politizálás hangos, magával ragadja az embert, amikor egyjelszavas programokat ritmusra skandál a tömeg, de egy demokráciában mindennek higgadt fővel a szavazófülkében kell eldőlnie.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége

Komárom, 2018. március 13.