Az MKDSZ nyilatkozata Robert Fico lemondásával kapcsolatban

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség már a politikai válság elején világos álláspontot képviselt, amikor követelte kormány önreflexióját, illetve a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány lemondását. Megítélésünk szerint ugyanis a kialakult helyzetet tekintve ez az alapfeltétele a mindenre kiterjedő nyomozásnak, a teljes igazság kiderítésének.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Robert Fico lemondását szükségszerű lépésnek tekinti. A kormányfő ugyanis az egyébként elkerülhetetlen politikai döntések gyors meghozatala helyett, az időhúzással növelte a politikai és társadalmi feszültséget a bizalmatlanságot, összeesküvés-elméletével pedig megkísérelte ingoványos talajra terelni a közbeszédet, az emberi alantasságra épített gyűlölet és félelemkeltés irányába hajtani a közgondolkodást. Ez az MKDSZ számára teljességgel elfogadhatatlan. Fico személyét illetően tehát, lemondása volt az egyetlen elfogadható lépés, amennyiben az a Szlovákiában kialakult belpolitikai válságból való kiutat, a társadalmi, politikai feszültségek csillapítását és az ország megítélését illeti.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség meggyőződése továbbra is az, hogy posztjáról az országos rendőrfőkapitánynak is távoznia kell! Felszólítjuk ezért az új kormányt, Peter Pellegríni miniszterelnököt, de elsősorban az új belügyminisztert, hogy beiktatása után késedelem nélkül tegye meg a szükséges lépéseket.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége

Komárom, 2018. március 16.