Több kellene az egymilliónál!

MEGOSZTÁS

Már csak néhány nap van a 2018. április 3-ai határidő lejártáig, amikor is a szabályok szerint hét európai országból legalább egymillió aláírást kell gyűjteni és leadni az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés iktatásához. A húsvéti ünnepek előtt Fehér Csaba és Sárközi János postázták a FUEN németországi központjába a legutóbbi napokban az MKDSZ tagjai, illetve aktivistái által összegyűjtött aláírásokat.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége a kezdetektől támogatja és tevékenyen is segíti a Federal Union of Eurpoean Nationalities (FUEN) – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója által Minority SafePack néven elindított európai polgári kezdeményezést, amely célja egy olyan EU-s kisebbségvédelmi alaptörvény megalkotása, amely esélyt adhat az európai őshonos kisebbségek és állam nélküli nemzetek megmaradásának és fejlődésének.

„Az MKDSZ az európai kisebbségi pártokat tömörítő Europian Free Alliance (EFA) – Európai Szabad Szövetség tagjaként folyamatosan szorgalmazza, egy az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek, illetve őshonos nemzetiségek jogállását kodifikáló, minden tagországra vonatkozó európai kisebbségvédelmi alaptörvény megalkotásának szükségességét.

Üdvözöltük a polgári kezdeményezést, ugyanakkor aggodalommal figyeltük az aláírásgyűjtés folyamatát, mivel az egymillió aláírás összegyűjtése komoly logisztikát, továbbá nagy nemzeti és nemzetközi összefogást igényel. Aggodalmunkat növelte, a sikert kockáztatta az is, hogy Szlovákiában az összefogás és együttműködés helyett ezt az ügyet az MKP politikai célokból igyekezett kisajátítani. Emellett a FUEN vezetése nézetünk szerint az utolsó pillanatban kereste meg az EFA-t, amelynek etnikai pártként az MKDSZ-is a tagja, hogy tagpártjain keresztül szerte az európai országokban segítsen az aláírások szükséges mennyiségének összegyűjtésében. Reméljük, hogy az aláírásgyűjtést siker koronázza, meglesz a hitelesített egymillió aláírás, a hét országban meghatározott teljes kvóta és, hogy iktatás után elindulhat Brüsszelben a törvényalkotó folyamat.” – nyilatkozta Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke, valamint Sárközi János, a párt alelnöke.

 

mkdsz hír