Ne legyen kérdéses a magyar iskola!

MEGOSZTÁS

Tisztelt Magyar Szülő! Kedves Barátunk!

Nem győzzük hangsúlyozni, és nem csak az iskolai beíratások kapcsán, milyen fontos, hogy gyermekeink magyar iskolába járjanak. El kell mondani, amennyiben a magyar szülők mindegyike magyar iskolába íratná gyermekét némileg más számokat mutatnának a statisztikák. Elgondolkodtató, hogy nálunk az anyanyelvi oktatás semmivel sem pótolható értéke, a szabad iskolaválasztás lehetősége, a megemelt állami normatíva és az anyaországi támogatás együttesen sem adnak elég “súlyos” érvet ahhoz, hogy gyermekének mindenki az anyanyelvi oktatást válassza.

Kedves Szülők! Az egyéni és a közös jövő tekintetében sem szerencsés a nem magyar iskola melletti döntés. A gyermek természetes érdekei mellett a magyarság érdekét, illetve a magyar oktatásért sokak által vívott több évtizednyi kemény küzdelmet és általa a nehezen elért eredményeket ássa alá! Tudatosítanunk kell, hogy a magyar iskolahálózatot a megemelt kvóta önmagában nem mentheti meg. Nincs az a pozitív diszkrimináció, amely gyermekek nélkül működteti az iskolákat.

A helyzet ma úgy áll, ha a magyar gyermeket nem magyar iskolába íratják, az már nem a politika hibája, nem a politikusok mulasztása, hanem egy megmagyarázhatatlan egyéni döntés. Olyan döntés, amely magyar osztályok és iskolák tucatjainak létét veszélyezteti, s amelynek közösségi következményei is vannak!

Kérjük fontolják meg és gyermekük, családjuk, de nemzeti közösségük érdekében is hozzanak helyes döntést. Adják gyermeküket magyar iskolába!

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke
Komárom, 2018. április 3.