Siker koronázta az aláírásgyűjtést, de ezzel még nem vagyunk az út végén

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) örömét fejezi ki, hogy a megadott határidőre végül mégis sikerült teljesíteni a Federal Union of Eurpoean Nationalities (FUEN)-Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója által Minority SafePack címmel elindított európai polgári kisebbségvédelmi kezdeményezést.

A kezdeményezést és aláírásgyűjtést az MKDSZ a kezdetektől támogatta. A hazai aláírásgyűjtés és propaganda mellett külföldi politikai kapcsolatainkat is mozgósítva az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagjaként mindent elkövetett annak érdekében, hogy az európai kisebbségi pártok is felsorakozzanak a közös ügy mellé és segítsék a meghatározott kvóták szabályok szerinti elérést.

Köszönetet kell mondani az európai kisebbségi pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetségnek (EFA) is, amelyhez bár megkésve fordult segítségért a FUEN vezetése, azonnal mozgósította európai politikai erőforrásait, tagpártjait az aláírásgyűjtés sikere érdekében. Végeredményben a kiszélesített együttműködésnek is köszönhetően 11 országban a meghatározott feltételek szerint és kvótában összegyűjtött 1.215.879 aláírás! Az MKP-s Csáky által tunyasággal, jóléti elkényelmesedéssel vádolt nyugat európai nemzeti közösségek tagjainak, társadalmi, politikai szervezeteiknek köszönhető az aláírásgyűjtés sikere. Hálás köszönet érte. Csákynak, kijelentése miatt, illő lenne megkövetni a nyugat európai nemzeti kisebbségeket és politikai képviselőit.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége külön köszönetet mond mindazon szlovákiai magyar honfitársunknak, akik aláírásukkal támogatták a kezdeményezést. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy szerencsésebb és nagyobb eredményt hozó lett volna, ha a felvidéki aláírásgyűjtés koordinálását egy független civil szervezet végezte volna, nem pedig az MKP, amely kisajátította, illetve pártpolitikai és kampánycélokra használta fel az aláírásgyűjtést.

Reményeink szerint a hitelesítést követően hamarosan elindulhat Brüsszelben a törvényalkotó folyamat. Bízunk benne, hogy az európai pártok és országok vezetői komolyan hisznek a népek, nemzetek egyenlőségben, a demokratikus elvek egyetemességében. Reméljük, hogy az Európai Bizottság meghajol az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek, illetve őshonos nemzetiségek jogállását kodifikáló, minden tagországra vonatkozó európai kisebbségvédelmi alaptörvény megalkotásának igényét megfogalmazó 1.215.879 polgár előtt.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség az elkövetkező időben is figyelemmel kíséri az elindult folyamatot és mindent elkövet az európai őshonos kisebbségeket védő törvény megszületésének érdekében.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége

Komárom, 2018. április 5.