A Nemzeti Emlékezet Napja Abafalván

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége múltévi döntése értelmében, miszerint az 1945. április 5-én Kassán elfogadott a csehszlovákiai magyarok minden későbbi jogfosztásának alapját képező csehszlovák kormányprogramról évente más-más szlovákiai magyar településen emlékeznek meg.

Az MKDSZ Gömöri regionális elnöksége szervezésében 2018. április 8-án Abafalván került sor a szentmisével egybekötött megemlékezésre. Az MKDSZ kérésére a szentmisét PaedDr. Milan Cesnek plébános atya a szentmisét az 1945-1948 között meghurcolt, deportált és kitelepített magyar családok és leszármazottaik lelki üdvéért mutatta be.

A szentmisét követően a templom bejárata mellett található emléktáblánál az MKDSZ regionális elnöke, Mgr. Mihály Valéria köszöntötte az emlékezőket. Fehér Csaba, a párt elnöke beszédében hangsúlyozta a 2005. április 5-én, Komáromban aláírt nyilatkozat társadalmi, politikai és történeti jelentőségét. „A 2005. évi komáromi április 5. megmutatta, hogy vannak olyan, bennünket felvidéki magyarokat érintő kérdések, amelyek képesek összefogást generálni. Nyilvánvalóvá tette, hogy a magyarságnak nincs szüksége gyámságra, mert széles társadalmi és politikai összefogásban képes önálló döntéseket hozni és azok mellé egységesen felsorakozni. Azóta azonban a külső érdekek által táplált gyanakvásban ez az egység meggyengült, nemzeti kötelékeink fellazultak, politikai függetlenségünk felmorzsolódott.” – jegyezte meg az MKDSZ elnöke. „E napon emlékeznünk kell arra is, hogy Európa ma sem bánik kesztyűs kézzel az őshonos kisebbségekkel. A nemzetiségek szerte az unióban minden jogért kemény politikai küzdelmeket kénytelenek megvívni. Semmit sem adnak ingyen, legkevésbé a megmaradást biztosító közösségi jogokat.” – hangsúlyozta Fehér Csaba. Továbbá kiemelte, hogy az MKDSZ a dokumentumban vállalt kötelezettségeket az aláíró és a későbbiekben csatlakozott szervezetek közül egyedüliként teljesíti, ragaszkodva többek között a Komáromi Nyilatkozat szerinti kárpótlás megvalósításához, illetve április 5-éhez, mint a Nemzeti Emlékezet Napjához, amikor a kassai kormányprogramra emlékezünk.

Az emlékező beszédet követően hangzott el Pósa Lajos: Magyar vagyok című verse Mihály Orsolya előadásában. A szavalat után került sor a koszorúzásra.

mkdsz hír