Péntek 13 a Čajakova utcában.

MEGOSZTÁS

Az MKDSZ nyilatkozata az ellenzéki találkozó kapcsán.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége visszautasítja az MKP azon kísérletét, amivel az egész felvidéki magyarságot Matovičék szövetségeseként kívánja feltüntetni. Az ő pártérdekeik nem azonosak a szlovákiai magyarság érdekeivel. Az MKP áhított parlamentbe kerülésénél sokkal fontosabbak jogaink, amelyekből nem egyet a jelenlegi szlovák ellenzék pártjai durván támadtak és ellene szavaztak. Gondoljunk csak a kettős állampolgárságra, a nyelvtörvényre, iskoláinkra, a kisebbségi kulturális alapra, vagy az infrastrukturális fejlesztéseket célzó tervek ellen való fellépéseikre.

Tisztességes Szlovákia akkor lesz, ha teljes nemzeti jogegyenlőség alapján a magyar közösségi jogokat is tiszteletben tartják. Egyébként is hiteltelen az MKP-nak a jelenlegi szlovák kormányt bíráló kommunikációja, hiszen a kormányellenes tüntetéseket Soros által fizetett megmozdulásoknak beállító Fidesz-kormány ma is az MKP mentora, stratégiai partnere. Akinek valóban erkölcsi aggályai vannak a kormányzati korrupcióval és félti a politika tisztaságát, annak aggódnia kellene akkor is, ha az a Duna másik partján történik. Igaz, hogy a Fidesz-KDNP az MKP több százmilliós, milliárdos anyagi támogatója.

Mára a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség maradt az egyetlen etnikai alapon szerveződött felvidéki magyar párt, amely elsősorban nemzetben, a magyar-magyar együttműködésben gondolkodik, nem pedig a szekértáborokba szorított politikai szövetségekben, ahol végképp elvesznek a legfontosabb nemzeti célok és a független etnikai politizálás lehetősége.

Nyilatkozatunk kiadását többek között azért is tartottuk szükségesnek, nehogy az egész felvidéki magyarságot, illetve az etnikai alapú politizálást az MKP és annak hatalomvágy-vezérelt politikája szerint ítéljék meg. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség határozott álláspontja, hogy az itt élő magyarságnak meg kell őriznie a független politizálás lehetőségét és ki kell használni annak előnyeit. Céljait, a felvidéki magyarság érdekeit nem mások ellen fogalmazza meg. A magyarság nem lehet bábja egyetlen kormánynak sem, ahogy a hatalomért vívott harcokban sem lehet csupán a magyarellenességükben megbízható, populista ellenzéki pártok segédcsapata.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége
Komárom, 2018. április 14.