Az MKDSZ támogatja az erdőtulajdonosokat és megvédi érdekeiket!

MEGOSZTÁS

,,Az egész országban tapasztalható óriási mértékű fakitermelés véleményünk szerint magántulajdonnal, gazdasággal és természetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket is felvet “- mondta Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke azon a fórumon, amelyet az erdőirtások témájában, illetve az erdőtulajdonosok érdekeinek védelmében rendeztek Ipolyvarbón. A helyi erdőtulajdonosok találkozójára Fagyas Marcel, a település MKDSZ-es polgármestere kezdeményezésére került sor 2018. május 22-én. A tanácskozáson jelen volt az MKDSZ országos elnöke és alelnöke, Fehér Csaba és Sárközi János, valamint Bolgár Róbert okleveles erdész, továbbá a méhészek képviseletében Nagy József, Inám község korábbi polgármestere.

„Megengedhetetlen az, hogy a fakitermelésből sem a fa, sem pedig az eladásából származó haszon nem marad az erdőtulajdonosoknál. Fontos számunkra, hogy az erőforrások, illetve az azok kiaknázásából származó bárminemű bevétel településeinket gyarapítva maradjon a tulajdonosoknál, a lakosságnál. Ezért az MKDSZ szorgalmazza az erdőtársulások létrejöttét, amelyek a törvény szerint az erdőtulajdonosok magántulajdonnal, fakitermeléssel és értékesítéssel kapcsolatos érdekeit védik. A mértéktelen akácfa-kitermelés komolyan veszélyezteti a méztermelést, a jó minőségű hazai akácméz előállítását és a hazai piaci igények kielégítését, illetve a méztermelők megélhetését. Az MKDSZ azon az állásponton van, hogy az akácfa-kitermelés feltételeit a méhészet, vagyis a méztermelés szempontjából a törvényi szabályozások tekintetében szigorítani kell – fejtette ki az MKDSZ álláspontját Fehér Csaba, a párt elnöke.

A párt alelnöke, Sárközi János hangsúlyozta, hogy a párt „minden politikai és jogi lépést megtesz az erdők megóvása, illetve a méztermelők és az erdőtulajdonosok érdekeinek védelmében. Az MKDSZ a mértéktelen fakitermelés leállítását sürgeti az érintett mezőgazdasági minisztériumnál, illetve az erdők védelmében számít a környezetvédelmi minisztérium támogatására is.”

Nagy József, a méhészek érdekeinek és a hazai méztermelés védelmében kiemelte az akácerdők létének fontosságát. Álláspontja szerint nem az a megoldás, hogy Kínából, vagy valamelyik afrikai országból kerül behozatalra silány minőségű méz. „Ezért kérjük az akácfa-kitermelését betiltani, vagy legalábbis területenként mérsékelni.”

A község polgármestere, Fagyas Marcel örömmel nyugtázta, hogy a találkozó résztvevői, azaz a föld-, illetve erdőtulajdonosok egyhangúlag megszavazták az ipolyvarbói úrbéri társulás megalakulását és három tagú ideiglenes vezetőséget választottak maguk közül. „Bízok benne, hogy a hivatalosan is bejegyzett társulás képes lesz megvédeni a helyi gazdák érdekeit, az erdőségeket, valamint a méztermelésben érdekelt családok gazdasági érdekei is nagyobb figyelmet kapnak.”- mondta a polgármester.

mkdsz hír