Gyermeknap és gyermekvédelem – Az MKDSZ látogatása az ország legnagyobb gyermekotthonában

MEGOSZTÁS

A gyermek első előnye, hogy szeretve van! Bosco Szent János szavai ezek. Sajnos azonban nem minden gyermeknek adatik meg ez az előny, – a szerető és gondoskodó család! Szomorú, hogy egyre több gyermek kerül állami gondozásba. Szlovákiában jelenleg 97 gyermekotthon működik. Az elmúlt évben több, mint 4000 gyermek helyeztek el ezekben az intézményekben.

A Nagykaposon található „Katicabogár Gyermekotthon” a legnagyobb az országban. Százhetvenöt gyermek nevelkedik a Dózsa György utcai otthon falai között. A gyermeknap alkalmából az MKDSZ képviseletében 2018. június 9-én Fehér Csaba elnök, Abaházi Veres Mária, az MKDSZ Karitász vezetője, Mihály Valéria az MKDSZ Ipoly-mente és Gömör regionális elnöke, valamint Maráz Mónika óvodapedagógus tett látogatást a gyermekotthonban, és ajándékozták meg annak minden lakóját. Az adományt az intézmény igazgatóhelyettese, Renáta Kažmérová, valamint Hajdók Gyula, nevelő vették át.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség megalakulása óta nagy figyelmet szentel a gyermekotthonoknak, mint szociális és köznevelési intézményeknek, illetve az ott lakó, nevelkedő gyermekeknek. A keresztény és emberközpontú társadalom feladata ezen gyermekek felkarolása és védelme. A gyermek- és ifjúságvédelemnek olyan jogszabályi, törvényi és intézményrendszeri háttérrel kell rendelkeznie, amely elsősorban a gyermek érdekeit tartja szem előtt, és célja a családban, mint a társadalom alapjában történő szocializálódás és nevelkedés elősegítése. Tapasztalataink ugyanakkor azt mutatják, hogy számos esetben éppen a családtól kell „megmenteni”, az eredeti vér szerinti, biológiai környezetéből kell kiemelni a gyermeket. Szükséges társadalmi igényként merülhet fel a szülői kötelezettségek betartásának hatékonyabb monitorozása, illetve törvényi szigorítása a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében. Nyilatkozta az ajándékozást követően Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke.

mkdsz hír