Jogosan tiltakoznak a mezőgazdászok!

MEGOSZTÁS

Az MKDSZ a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként kezeli, már csak azért is, mert Szlovákia mezőgazdasági területei döntően egybeesnek az ország magyarok által lakott területeivel. A globális gazdasági trendek komolyan veszélyeztetik a hazai mezőgazdaság fejlődését, az élelmiszeripari önellátást és nem utolsó sorban a mezőgazdászok, valamint családjaik megélhetését. Az agrárium kedvezőtlen helyzetét súlyosbítja a termőföld egyre növekvő hiánya, amely mára már komoly, szinte leküzdhetetlen gazdasági hátrányt, esélyegyenlőtlenséget jelent a hazai gazdáknak bel- és külföldön egyaránt.

Az MKDSZ ezért támogatja a gazdákat és jogosnak ítéli figyelemfelkeltő tiltakozásukat. Elvárja, hogy a szaktárca vegye komolyan és fontolja meg a gazdák felvetéseit. A gazdákkal együtt valljuk, és újra hangsúlyoznunk kell, hogy átértékelésre, reformokra érett a mezőgazdasági támogatási rendszer. A hazai mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszeripar fenntartható fejlődésének, versenyképességének egyik záloga a termőföld védelme, illetve egy merőben más, „hazai mezőgazdaság- és élelmiszerpárti” ÁFA politika. Biztosítani kell, hogy a termőföld a helybeli gazdálkodók művelésében maradjon, illetve kerüljön. Növelni kell az ország élelmiszerbiztonságát és meg kell erősíteni a belső piacokat.

Meggyőződésünk, hogy nem helyes az a politikai magatartás, amely figyelmen kívül hagyja a gazdákat és követeléseiket, ugyanakkor egy sebtében összeállított és a politikai tőkekovácsoló pártok vezetői által is aláírt memorandum sem a felelősségteljes megoldás felé mutat. Széleskörű nemzeti konzultációban született politikai, szakpolitikai döntést kell hozni.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége

Komárom, 2018. június 22.