Ukrajna nem az európai úton jár! Az ukrajnai pogromoknak már halálos áldozata is van!

MEGOSZTÁS

            Ukrajna az elmúlt években egyre mélyebbre süllyedt az extrémizmusba, amelyet az ukrán belpolitika is táplál. Emlékezzünk példának okáért a kisebbségi oktatást, a kisebbségi nyelvhasználatot súlyosan diszkrimináló, a kijevi törvényhozás által, minden tiltakozás ellenére elfogadott új oktatási törvénnyel. A nemzetiségek elleni verbális nacionalista kirohanások után 2018. február 27-én a felbátorodott és még inkább radikalizálódott nacionalisták felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát. A féktelenül tomboló ukrán nacionalizmus 2018. június 23-án már halálos áldozatot is követelt! Maszkot viselő ukrán nacionalisták késekkel, baltákkal, kalapácsokkal és baseball ütőkkel támadtak rá Lemberg külvárosában kárpátaljai magyar ajkú cigányokra, illetve azok átmeneti táborára. A támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek, köztük egy tíz éves kisfiú.

              A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mélységesen elítéli az immár emberéletet is követelő nacionalista indíttatású támadást. Gyilkosságot semmivel sem lehet igazolni! Európában és egy, az Európai Unióba „igyekvő” országban nincs, nem lehet helye az extrámizmusnak, a mások gyűlöletéből táplálkozó nacionalizmusnak. Ukrajnát a Krím „elvesztése”, az ország keleti részén dúló véres polgárháború, a virágzó korrupció, a kilátástalan gazdasági és szociális helyzet, illetve a lakosság elvándorlása fekélyes sebként kínozza. Ebben a sebben erősödik az ország nemzetiségeit, köztük a magyarokat és a cigányokat célkeresztjében tartó ukrán nacionalizmus! Amennyiben ezek a „bátor ukrán hazafiak” nem a nyugat-ukrajnai ártatlan és védtelen kisebbségek ellenében lépnének fel, hanem a keleti fronton Luhanszk-ban és Donyeck-ben védenék az országot és annak szuverenitását, akkor talán kevesebb magyar fiatalt és családapát soroznának be véres frontszolgálatra az orosz-ukrán fegyveres konfliktusba.

              A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség aggasztónak tartja, hogy Ukrajnában rendszeresnek mondhatóak a roma táborok, illetve a romák ellen végrehajtott pogromok. Ezek a náci időket idéző faji indíttatású támadások ráadásul a hatóságok tétlensége, tehetetlensége mellett az ukrán társadalom egy részének érdektelenségével, hallgatólagos „beleegyezésével” zajlanak.

              Mivel Kárpátalján a cigányság többsége magyar ajkú, illetve magyar identitással is rendelkezik, felszólítjuk a magyar kormányt, hogy az Alaptörvény szellemében és a kormány vállalt kötelezettségeinek megfelelően kellő erkölcsi határozottsággal és politikai erővel lépjen fel a kárpátaljai kisebbségek védelmében az ukrán politikai és társadalmi nacionalizmussal szemben. Ugyanezt várjuk el az Európai Unió vezetőitől és pártjaitól is.

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2018. június 25.