Maráz Mónika: Az egyéni döntés közösségi következményekkel jár!

MEGOSZTÁS

Megkezdődik a 2018/´19-es tanév

 

A szakminisztérium adatai szerint mintegy 684 ezer gyermek számára kezdődik meg szeptember 3-án az új tanév.

Az alapiskolákban közel 485 ezer, míg a középiskolákban több mint 199 ezer diák kezdi meg a 2018/2019-es tanévet, ebből körülbelül 56700 kis elsős ül először iskolapadba.

Komáromi viszonylatban, a beíratott gyermekek közül 251 iskolaköteles gyermeket magyar iskolába-, 128-at szlovák tannyelvű intézménybe írattak be a szülők, még tavasszal. Az arányok azt mutatják, hogy az utóbbi években enyhén emelkedik a magyar iskolába íratott gyerekek száma, idén túllépte a 66 százalékot, és egyre inkább közelíti Komárom nemzetiségi eloszlását. A beiratkozási számokból azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen valószínűsíthető, hogy ténylegesen nem annyian ülnek majd be az egyes iskolák első osztályaiba, mint amit a beiratkozási adatok mutatnak. Egyrészt azért, mert előfordul, hogy a szülő nem íratta be iskolakötelessé váló gyermekét időben, de előfordulnak kettős beíratások is, amikor a gyereket egyszerre két alapiskolába is beíratják, továbbá egyre nő azon gyerkőcök száma, akiknek halasztást javasolnak az illetékes szakemberek. Ők vagy az óvodában folytatják még egy évig, vagy pedig az iskolák nulladik osztályában kezdik meg a tanévet.

Minden gyermeknek olyan intézményben a helye, amilyen nyelven a szüleivel beszél otthon. Ahhoz, hogy a gyermeknek önbizalma, saját véleménye, önálló döntése legyen, nagyon is fontos, hogy már a kezdetektől olyan nyelven tanuljon, amit meg is ért, és ezáltal képességeit, készségeit fejlessze, megszilárdítsa anyanyelvi ismereteit, bővítse szókincsét.

Nem győzzük hangsúlyozni, és nem csak az iskolai beíratások kapcsán, milyen fontos, hogy gyermekeink magyar iskolába járjanak. Ha a magyar gyermeket nem magyar iskolába íratják, az már nem a politika hibája, nem a politika mulasztása, hanem egy megmagyarázhatatlan egyéni döntés, ami osztályok és iskolák tucatjainak létét veszélyezteti, aminek közösségi következményei is vannak. Az egyéni döntés közösségi következményekkel jár!

Kívánok az új tanévhez minden kedves pedagógus kollégának sok erőt, kitartást és türelmet, jó egészséget, valamint számos örömteli pillanatot!