Október 6. - gyásznap és szimbólum

MEGOSZTÁS

A szabadságharc 84 millió aranyforintjába került a nemzetnek, ettől összehasonlíthatatlanul nagyobb áldozat az a vér, amely a harcmezőket áztatta és a hóhér, illetve a kivégző osztagok által kioltott életek. Október 6. amellett, hogy nemzetünk egyik gyásznapjává lett, a hazafiasság, bátorság és önfeláldozás szimbóluma is. A 13 vértanú napja.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos elnöksége nevében Fehér Csaba elnök, valamint Bánhegyi Annamária királyhelmeci önkormányzati képviselőjelölt, Abaházi Veres Mária az MKDSZ Karitász vezetője, továbbá JUDr. Bohács Attila, Boly község polgármestere 2018, október 6-án az aradi vértanúkra emlékezve helyezték el a hála és a kegyelet koszorúját Sujánszky Eusztách imregi sírjánál.

A minorita szerzetespap volt az, aki utolsó útjára kísérte a tizenhárom hős honvédtisztet azon a gyászos októberi napon az aradi vár udvarán. 1849. október 5-én az aradi 13 közül a 10 római katolikus főtiszt gyóntatását követően október 6-ának hajnalán Damjanich János tábornokot Sujánszky Eusztách fogadta vissza a római katolikus egyház kebelébe. Október 6-án reggel rendtársaival együtt kivégzésük helyére kísérte a vértanúságot szenvedett tiszteket. Vigasztalni akart, de amint emlékirataiból kiderült, ő szorult vigasztalásra. Könnyei, amelyek kicsordultak, a nemzet könnyei voltak …

 

mkdsz hír