Nem támogatjuk a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésének még a gondolatát sem

MEGOSZTÁS

Teljességgel elfogadhatatlan Gajdoš Peter védelmi miniszter felvetése a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról, főleg akkor, amikor az országban számos fajsúlyos probléma megoldása sürget. Ezek egyike például, hogy az egészségügyben olyan mértékű az orvos-, nővér- és ápolóhiány, hogy az már az ellátórendszer összeomlásával fenyeget. A kórházak katasztrofális anyagi helyzetét omladozó épületek, leélt kórtermek, hiányos és elavult felszereltség mutatja. Ezek az állapotok ma nagy valószínűséggel reálisan több ember életét veszélyeztetik, mint a Gajdoš által vizionált lehetséges veszély az „egyre inkább fokozódó nemzetközi helyzetben.” A sorkatonaság újbóli bevezetésének még a gondolata is felháborító akkor, amikor rászoruló családok sokaságában gyermekek ezrei kénytelenek felnőni a mélyszegénység lelki és fizikai fogságából való szabadulás legcsekélyebb reménye nélkül.

Az általános hadkötelezettség bevezetésével háborús helyzetben felállított „hadsereg” harcértéke a nullához közelít. Mivel a tömegnek azért mégis van némi ereje hozzávetőleg két nappal hosszabbítaná az ország védekezőképességét, persze óriási véráldozatok árán. Ez a két nap azonban elég lenne ahhoz, hogy a vezetők „áttegyék” székhelyüket Párizsba és/vagy Moszkvába, ahogy erre már mutatott példát a százéves történelem.

Azt hiszem nem kell részleteznem, aki volt sorkatona a 90-es években az tudja, mit lehetett (meg)tanulni az omladozó vakolatú szobákat, szétégett kályhákat és kopott emeletes vaságyak kifeküdt matracait rejtő lepusztult laktanyákban, és a „kiképzéseken”. Az ellátásról, valamint a hazautazás költségét és alig fedező, nevetséges „zsold”-ról, már nem is beszélve.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek továbbra is az a véleménye, hogy egy ilyen kis országnak, mint Szlovákiának a biztonságát, védelmét az európai integráció, valamint a NATO tagság biztosítja. Ebben a katonai szövetségben kell megfelelni a professzionális haderő létszám és műszaki felszereltség tekintetében felállított követelményeknek, elvárásoknak. A globális politikai, gazdasági és katonai rendszerek világában Szlovákia biztonságának első és legfontosabb feltétele a nyugati orientáltság és a NATO tagság. A hadsereg, illetve a haditechnika tekintetében pedig nem a (lét)szám, hanem a katonai morál, valamint a minőség a lényeges.

Azt gondolom ennek a folyamatos biztosítása is épp elég terhet ró az ország adófizető állampolgáraira. A bővülő gazdaságból és mindannyiunk munkájából származó állami többletbevételt (ha van) akkor az egészségügyre, egy új család- és gyermekközpontú szociálpolitikára, új minőségi és nem létszámalapján finanszírozott oktatásra, a tudományos kutatásokra és az eddiginél is erőteljesebb természetvédelemre kell fordítani. Ez olyan számtalan alkalommal megmutatkozó jogos társadalmi igény, amiről még csak társadalmi vitát sem kell kezdeményezni. Gajdoš és pártja, a Szlovák Nemzeti Párt pedig keressen más kapaszkodót a politikai mászófalon.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke