Az MKDSZ határozott fellépésre szólítja fel a minisztériumot

MEGOSZTÁS

Sokat gondolkodtam azon, miért kell nekünk argentin bor, kínai fokhagyma, illetve miért olyan olcsók a külföldi vetőmagok, miért telepítenek külföldi tulajdonú sertéstelepeket Európa egyik legnagyobb ivóvízkészlete fölé.

A madárinfluenza, kergemarhakór, sertéspestis után újabb élelmiszer botrányok vannak kilátásban. Az egyik legújabb a lengyelországi romlott hús, amely Szlovákiában is megjelent, méghozzá az iskolai étkezdékben. Köztudott, hogy a húsiparban vannak olyan módszerek, amelyek a hús tömegét növelik, illetve külalakját, állagát szebbé „varázsolják”. Ezt a húst – mindamellett, hogy az állatoknak tápokat adnak, antibiotikumokkal, szteroidokkal tömik – szállítják az üzletekbe. Onnan, ha a vásárló nem elég figyelmes és tudatos, az asztalukra kerül. Sajnos, ahogy a minapi példa mutatja, a menzákra is jócskán jut belőle.

Bizonyára mindenki egyetért azzal, hogy kevés elítélendőbb dolog van, mint gyermekeink mérgezése egy nagyobb haszon érdekében, ezért nem hallgathatunk. Az most nagyon kevés, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter „felszólítja” a fogyasztókat, hogy szlovák húst fogyasszanak. Érthetetlen, hogy amíg a minőségi élelmiszert exportáljuk, addig a nyugatról és a Lengyelországból érkező szemetet importáljuk. Mindez akkor történik, amikor a tárca átalakítja a C bejegyzésű járművek használatát, s újabb övön aluli ütést mér a kisgazdákra. Az importhús- botrányok közepette pedig szigorítják a házi disznóvágást. …

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség határozottan tiltakozik az olcsó, rossz minőségű élelmiszer behozatala ellen, és kiáll a kisgazdák, őstermelők és háztáji forgalmazók mellett. Az MKDSZ felszólítja az illetékes minisztériumot, hogy azonnal függessze fel a lengyel hústermékek behozatalát, dolgozzon ki egy hatékonyabb minőség ellenőrzési rendszert és szigorúbban lépjen fel az élelmiszeripari botrányokban érintett gyártók és forgalmazókkal szemben.

 

Less Károly