Az MKDSZ támogatja az igazságügyi miniszter javaslatát – Így lehet keresztény társadalmat építeni!

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség kiemelkedően fontos feladatának tekinti a keresztény társadalom építését, értékeinek megóvását, ezért örömmel vette tudomásul Gál Gábor igazságügyi miniszter azon törvénymódosítási javaslatát, amely szerint a Szlovák Püspöki Konferencia alanyi jogon véleményezhetné a készülő törvényeket.

A rendszerváltozás óta ez az első komoly szándékot mutató, a keresztény értékek közéleti, társadalmi érvényesülését valóban előmozdító javaslat, amely a keresztény egyházaknak a törvényalkotási mechanizmusban komoly szerepet biztosítana. Manapság, leginkább a bevándorlás kapcsán hallunk sokat Európa keresztény gyökereinek, a keresztény táradalom eszméjének védelméről.

Az MKDSZ hittel vallja, hogy a kereszténységről nem lehet hitelesen beszélni, még kevésbé képviselni mások elutasításával és gyűlöletkeltéssel. Ez a politika a keresztény társadalmat nem építi, hanem rombolja. Ennek a politikának a nyomában csak széthúzás és ellenségkeresés jár, amit egyes pártok, lényegében az emberek vallásos meggyőződésén és egyházközösségeiken élősködve saját hatalmuk megszilárdítására használnak fel.

Az MKDSZ ugyanakkor fontos szempontnak tartja, hogy az egyház(ak) pártfüggetlenségüket megtartva álljanak ki és képviseljék a közéletben a keresztény emberi és társadalmi értékeket. Ez rendkívül fontos szempont, hiszen az elmúlt években szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy nem minden egyház tudta megőrizni függetlenségét a politikai pártoktól, és a beözönlő forintszázmilliók hatására pártkatonai szolgálatra kötelezték el magukat.

Ezért is fontos, hogy a tárcavezető javaslata a honi katolikus egyház legfelsőbb döntéshozó szervezetére esett. Meggyőződésünk, hogy a főpásztori testület a törvényjavaslatok véleményezésénél pártatlan és objektív tud maradni, és ahogyan eddig is, ezután is kizárólag Krisztus tanítását figyelembe véve teszi meg javaslatait.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mindezeket figyelembe véve üdvözli a törvényjavaslatot, és támogatja a Szlovák Püspöki Konferencia alanyi jogon járó törvényvéleményezési jogát.

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége nevében

Fehér Csaba elnök és Sárközi János alelnök

Komárom, 2019. február 5.