Fehér Csaba: A nemzetállamok politikai ideológiája és gyakorlata a megmaradásukért küzdő őshonos nemzeti kisebbségek számára nem kecsegtet semmi jóval!

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség idén is megemlékezett a két világháború közötti csehszlovákiai magyar politikai élet meghatározó nemzeti, keresztény politikusáról, dr. Szüllő Gézáról. Az MKDSZ alelnökének, Sárközi Jánosnak köszöntője után Oroszlány Enikő Márai Sándor: Halotti beszéd című versét adta elő.

A szavalatot követően Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy: „Nagy jelentősége volt annak a politikai, diplomáciai munkának, amelyet Szüllő Géza a genfi székhelyű Népszövetségben, illetve a Népszövetségi Ligákban végzett. Bár az ott hozott határozatok nem voltak kötelező érvényűek a tagországokra nézve, mégis e fórumnak köszönhetően az elnyomott európai kisebbségeken, köztük a csehszlovákiai magyarságon elkövetett jogsértéseket a világ közvéleménye elé lehetett tárni. A múltban rajtunk elkövetett sérelmeket, továbbá a Népszövetség hatáskörét, valamint a kisebbségi sérelmi politizálás eredményeit felidézve egyértelmű párhuzamot lehet vonni napjaink Európai Unió és tagállamainak kisebbségpolitikája, az unióban kisebbségben élő, közel ötvenmillió főt számláló őshonos nemzeti közösségek helyzete, jogvédő küzdelmei és jogállása között. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy száz esztendő megfeszített küzdelmei és tapasztalatai sem hoztak megnyugvást a kisebbségek helyzetét illetően. Ma is a száz évvel ezelőtt sorolt sérelmeket követik el rajtunk. Ma sem védi minden tagállamra vonatkozó törvény az őshonos kisebbségek nyelvi, kulturális és gazdasági érdekeit. 2019 tavaszán Európai Parlamenti választások lesznek. Mindannyian érezzük, hogy a májusi voksolásnak a változás irányába kell elmozdítania az Európai Uniót! Olyan új képviselőkre van szükségünk Brüsszelben, akik végre az események után futó, alibista sérelmi politizálás helyett az aktív és kezdeményező európai kisebbségpolitikát, az európai kisebbségi törekvések integrációját elősegítő munkát folytatnak. Az európai kisebbségek sikere a kisebbségi pártok szoros együttműködésén áll vagy bukik, nem pedig Európa erejét a nemzetállamokban látó pártok érdekeinek kiszolgálásában. A nemzetállamok politikai ideológiája és gyakorlata a megmaradásukért küzdő őshonos nemzeti kisebbségek számára nem kecsegtet semmi jóval!” – tette hozzá Fehér Csaba.

A párt elnökének megemlékező beszéde után a felvidéki magyarság külügyminiszterének is nevezett politikus ipolynyéki szobránál, politikai életműve előtt tisztelegve, születésének 147. évfordulóján – 2019. február10-én a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége nevében Fehér Csaba, Sárközi János és Seres Viktória, a párt Ipoly-mente regionális szervezete képviseletében pedig Janko Ágota, valamint Fagyas Marcel és Krnáč Marek polgármesterek helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

mkdsz hír