Itt és most tetten érhető a nemzetállami eszme politikai gyakorlata!

MEGOSZTÁS

Kedves Barátaim! Az MKDSZ, az EFA európai pártcsalád tagjaként is a kezdetektől kiállt a katalán függetlenségi törekvések mellett. Nem csak azért tettük ezt, mert kiváló politikai és baráti kapcsolatokat ápolunk katalán képviselőkkel és pártokkal (meghívásunkra többször jártak a Felvidéken), továbbá, mert a katalán EP képviselők mindig kiálltak a szlovákiai magyarok nyelvhasználati, oktatási, valamint autonómia ügye mellett, de azért is, mert az MKDSZ szilárd meggyőződése, hogy az önrendelkezés minden kisebbség elemi joga, valamint, hogy minden állam nélküli népet megillet az önálló államiság! Az önrendelkezés a modern Európai Unióban nem lehet büntetőjogi tétel, hanem alapvető európai érték és minden népet megillető jog! Az erős nemzetállamok Európáját vizionáló politikusok és pártok ezt az alapvető értéket és jogot tapostatják most a spanyol bírósággal! Itt és most tetten érhető a nemzetállami eszme politikai gyakorlata!

Ma kezdődik a katalán önállóság párti politikusok pere. A vádirat vádpontjai között, amelyek egyébként már a skót, belga és német igazságszolgáltatási szerveknél meg lettek cáfolva, többek között a lázadás és a politikai ellenfelek félreállításában más országokban is előszeretettel használt közpénzek hűtlen kezelése is szerepel. Mi magyarok saját történelmünkből, Rákóczi, Kossuth és Esterházy példájából is látjuk, hogy a spanyol hatalom a megfélemlítés eszközeinek alkalmazása után, miként igyekszik megosztani a katalán közvéleményt, köztörvényes bűnözőként, a törvényes rend elleni lázadóként beállítani, majd elítélni a katalán szabadságpárti politikusokat.

A bebörtönzöttek és perbe fogottak között ott találjuk Oriol Junqueras-t és Raül Romeva-t, akik EP képviselőként kitűntek nemzeti ügyeink brüsszeli képviseletében. Megérdemlik, hogy szolidaritásunkról biztosítsuk őket! Tiltakozzunk együtt az igazságtalan vádak ellen! Az európai politikai alapértékekre hivatkozva követeljük az igazságtalan vádak azonnali ejtését, az összes politikai fogoly szabadon bocsátását!
Az ügy bírósági eljárás alá vonása nem oldja meg a konfliktust, ellenkezőleg, inkább kiélezi. A tisztességtelen eljárásban hozott döntés és következményei évtizedekre meghatározhatják nem csak a spanyol katalán viszonyt, de az Európai Unió és a benne élő 50 millió lelket számláló őshonos kisebbségek viszonyát is.

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2019.2.12.