Brüsszelben tárgyalt az MKDSZ elnöksége

MEGOSZTÁS

A május 25-i EP választásokon teljes listával induló Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos elnöksége, továbbá két EP képviselőjelöltje, Less Károly és Fehér Péter 2019. február 19-én munkalátogatáson jártak Brüsszelben. Az Európai Parlamentben az Európai Szabad Szövetség /EFA/ elnökével, Jordi Solé EP képviselővel folytatott egyeztető tárgyalást az európai parlamenti választásokról és a katalán politikai foglyok helyzetéről. Az MKDSZ országos elnöksége aggodalmának adott hangot az európai demokratikus értékek spanyolországi helyzetét illetően, a spanyol államhatalmi eszme megnyilvánuló arroganciája miatt. Európa némasága és az európai demokratikus pártok közönye jól tükrözi az őshonos európai kisebbségek és a nemzetállami eszme viszonyát.
A magyar kereszténydemokraták országos elnöksége sürgette az Európai Szabad Szövetségben tömörülő kisebbségi, ideológia mentes és független szubjektumként működő pártok az önrendelkezés, a területi önkormányzatiság, továbbá a nyelvi egyenjogúság talaján álló politikai összefogását. Felvetődött annak az igénye, hogy az EFA közép-európai pártjai hangsúlyosabban legyenek jelen az EFA politikai és szervezeti irányításában. Jordi Solé elnök megelégedéssel üdvözölte a kezdeményezést.
A küldöttség EP képviselőjelölt tagjai, Less Károly és Fehér Péter, az európai parlamenti választások tétje kapcsán döntő fontosságú célkitűzésnek minősítette az Európai Szabad Szövetség 2019-es Manifesztumában megfogalmazottakat, a népek Európájának az elvét a kisebbségek létét veszélyeztető nemzetállamok tervével szemben.

mkdsz hír