Az EU-ban átfogó és szigorúbb környezetvédelmi politikára van szükség

MEGOSZTÁS

Azt gondolom mindannyian egyetértünk abban, hogy nem mindegy, hogy milyen természeti környezetet hagyunk utódainkra. A ránk bízott Kárpát-medence élővilága egyedülálló. Becsüljük meg a ránk hagyott értékeket! Egyes térségek különleges mikroklímájuk miatt, világviszonylatban is egyedülálló élővilágot teremtenek. Ennek köszönhetően vált egyedivé és világhírűvé többek között a Tokaji-bor. De ugyanígy említésre méltóak a nálunk termesztett gyümölcsök, zöldségek is, melyek íze, vitamintartalma sokkal jobb, mint a Kárpát-medencén kívülről behozottaké. Csakhogy ahhoz, hogy ez megmaradjon számunkra, szükség van arra, hogy megőrizzük erdőinket és vízkészleteinket.

Az utóbbi két évszázadban a kereskedelmi érdekek miatt, hatalmas károk keletkeztek a Kárpát-medence erdőiben és a vízkészleteiben. Renget erdőt vágtak ki és vágnak ki ma is a Felvidéken és Erdélyben. A folyók szabályozásával és a lecsapolócsatornák építésével, főleg a huszadik század második felében, több termőföldhöz kívántak jutni. Ez azonban a talajvíz szintjének több méteres csökkenését eredményezte a Bodrogközben. Ezért támogatni fogok minden vízmegtartó beruházást.
Nem hagyhatom szó nélkül az utóbbi évek eseményeit sem, konkrétan a csallóközi ivóvíz elszennyeződését, melyet leginkább a multinacionális cégek felelőtlen állattartása eredményezett. Ehhez társul még a Bősi-vízlépcső szakszerűtlen megépítése is.

Az erdőink nemcsak építőanyaggal és tűzifával láttak el bennünket az évszázadok során, hanem az oxigéntermelő és vízmegfogó képességük is kulcsfontosságú. Fékezik a talaj kiszáradását. Hűvösebb éghajlatot teremtenek nyáron azzal, hogy árnyékot vetnek és a megfogott vizet lassan elpárologtatják. Télen pedig védenek a szél ellen. Ezért káros mindannyiunk számára az erdőirtás, amely jelenleg a leginkább tetten érhető az Alacsony-Tátrában és a Bodrogközben.
Szükség van a nyugat-európai országokéhoz hasonló környezetvédelmi szankciók bevezetésére az egész EU területén, hogy ne legyen kifizetődő, még a multinacionális vállalatoknak sem a környezetkárosítás, mind a víz- és talajszennyezés, mind az erdőirtás tekintetében. A sikeres természetvédelem az Európai Unió tagállamainak szintjén jobban összehangolt, egységes törvényi és jogszabályi környezetet, valamint sokkal szigorúbb szankciókat foganatosító politikát igényel.

 

Bogoly Zoltán