Az MKDSZ Brüsszelben aláírta az önrendelkezésről szóló politikai nyilatkozatot - Oriol Junqueras az EFA csúcsjelöltje

MEGOSZTÁS

Az Európai Szabad Szövetség (EFA), amelynek a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is tagja, 2019. március 7. és 9. között tartotta rendes évi kongresszusát Brüsszelben. Az MKDSZ-t Fehér Csaba elnök, Sárközi János és Krivánszky Miklós alelnökök képviselték. A közgyűlésen bemutatták azokat a tagpártokat, amelyek indulnak a májusi EP választásokon. Üdvözölték és elismerőleg nyilatkoztak, hogy az MKDSZ 14 jelölttel, vagyis teljes listával és a listán öt hölggyel indul a választásokon.

Az európai kisebbségek (függetlenségi, autonomista, nyelvi és kulturális jogaikért küzdő) pártjait tömörítő európai pártcsalád, az EFA tagjai egyhangú szavazattal, a jelenleg a spanyol nacionalizmus önkényének, illetve a spanyol nemzetállami eszme áldozataként börtönben tartott katalán szabadságpárti politikust, Oriol Junqueras-t választották meg az EFA csúcsjelöltjének. A katalán függetlenségi politikusok pere, egyben az európai demokrácia próbája. Oriol Junqueras jelölése több, mint szolidaritásvállalás! Példa értékű összefogás! Minden nemzetnek joga van az önálló állami léthez, ahogy minden nemzeti kisebbségnek az autonómiához. Az önrendelkezés alapvető demokratikus jog és nem bűn! A katalán függetlenségi politikusok bebörtönzése jól mutatja a nemzetállamok Európájában, milyen sorsban kell osztozniuk az állam nélküli nemzeteknek, az autonómiájukért, a kulturális- és nyelvi jogaikért küzdő európai nemzeti közösségeknek. A felvidéki magyar kereszténydemokraták nem támogatják a nemzetállamok Európáját, mert az a nemzetiségek létét fenyegeti. Az MKDSZ a népek, nemzetek Európájának elkötelezett híve – nyilatkozta az MKDSZ elnöke.

Az MKDSZ Országos Elnöksége azon az állásponton van, hogy az EU-nak mélyreható reformokra van szüksége. Az erős Európa feltétele az európai népek jogegyenlősége és abban születő békéje. Korunk uniós bel- és geopolitikai, gazdasági, valamint környezetvédelmi kihívásaira csak így vagyunk képesek megfelelő válaszokat adni. A változásnak érintenie kell az EU, az európai nemzeti kisebbségek és a tagállamok hármas jogi viszonykapcsolatát!

Ünnepélyes keretek között került bemutatásra és a pártok elnökei általi aláírásra az a proklamáció, amelyben az EFA tagpártjai megerősítették politikai elkötelezettségüket az önrendelkezés, mint alapvető és minden népet, nemzeti közösséget megillető szabadságjog elvének képviselete mellett. Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok polgári, politikai, társadalmi vagy kulturális érvényesülése csak akkor érhető el, ha az önrendelkezéshez való jogot tiszteletben tartják. Az önrendelkezés alapvető demokratikus jog, amely kiegészíti és garantálja az emberi jogok végrehajtását. A dokumentumot aláíró pártok, köztük az MKDSZ is, kötelezettséget vállaltak arra, hogy politikájuk homlokterében az autonómia áll. Külön-külön és együtt is folyamatosan követelni fogják ennek a jognak az európai szintű érvényesítését az európai intézményeknél. Az EU-nak tiszteletben kell tartani minden nemzet önrendelkezéshez való jogát. A legmagasabb szinten védenie és szavatolnia kell ezt a jogot, illetve ennek a jognak az érvényesülését, és minden tagállamra vonatkozóan biztosítania kell a végrehajtását.

A háromnapos tanácskozáson a pártcsaládot érintő belső ügyek jellege, a viták hevessége, a pártok álláspontjai is azt bizonyították, hogy az EFA-ban is egymásnak feszülnek a májusi EP választás nagy kérdései és politikai álláspontjai. Kétségtelen, hogy Európa egyik legjelentősebb választása elé nézünk! Az MKDSZ a konfliktusok kompromisszumos és nem a konfliktusok kiélezésével történő megoldásának a híve, és nem támogatja a kettős mérce alkalmazását, mert az a bizalom és végső soron a demokrácia végét jelentené – fejtette ki Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke.

A brexit négy nagy-britanniai skót, wallesi és corwalli függetlenségi és autonomista párt EFA tagságát érintette, amelyek az alapszabály módosításával és a tagpártok egyhangú szavazatával továbbra is a pártcsalád teljes jogú tagjai maradhattak. Emellett két újabb, a lettországi oroszok és az olaszországi friuliaiak teljes jogú tagságát szavazták meg egyhangúlag a pártok.

Fehér Csaba Brüsszelben találkozott az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével (EMNP), Szilágyi Zsolttal is. Szilágyi Zsolt gratulált az MKDSZ-nek, hogy teljes listával indul az EP választásokon. Az időszerű európai politikai kérdések és az Európai Szabad Szövetségben (EFA) zajló folyamatok megvitatása mellett, eszmecserét folytattak a magyar nemzetpolitika irányáról, illetve a magyar kormány határon túli magyar pártokkal való viszonyáról és azok politikájára gyakorolt befolyásáról. Fehér Csaba reményét fejezte ki, hogy az MKDSZ és az EMNP együttműködése a kölcsönös bizalom, a pártpolitika fölött álló nemzetpolitika és a független politizálás alapján fejlődik tovább, illetve vesz új lendületet!

 

mkdsz hír