Gyermekek a lét határán

MEGOSZTÁS

Az MKDSZ, illetve a párt mellett működő karitász 2019. április 28-án Kisgéresen egy nagy szegénységben élő hétgyermekes családnak adományozott élelmiszert és a gyerekeknek  játékot. A szegénység elleni sikeres küzdelem első lépése az emberek egymás iránti szolidaritásának felélesztése. Az MKDSZ szociálpolitikájával és karitatív tevékenységével ezt a keresztény értéket igyekszik erősíteni a társadalomban. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy gyermekek ezrei ebben az országban, de százezerszám az EU országaiban állandó nélkülözésben, a mélyszegénység lelket és fizikumot megnyomorító fogságában nőjenek fel.” – mondta Bogoly Zoltán, az MKDSZ EP képviselőjelöltje az adomány átadáskor.

„A nyomor és a mélyszegénység a helyi és tágabb közösség, illetve a politika jól látható szervi betegsége. Olyan kór ez, ami verbális sajnálkozással, szépen szerkesztett, papíron nyugvó programokkal, erőtlen látszat-intézkedésekkel nem gyógyítható. Miközben az ország gazdasági mutatói egyre javulnak, nő a termelés, a foglalkoztatottság, mégis azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a társadalmi szakadék a legszegényebbek és a tehetősebb családok között, hogy a leggazdagabbakat ne is említsük. Ez általános európai probléma. Sok többgyermekes család annak ellenére él mélyszegénységben, hogy a szülők dolgoznak. Ezen a rétegen, vagyis a mélyszegénységben lévő többgyermekes családokon egy rájuk szabott, a felemelkedésüket elősegítő bér-, család- és adópolitika segíthet.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a társadalmi szolidaritás, illetve a szükséget szenvedő embertársaink iránti egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozó segélyezési programjával, a példamutatás mellett igyekszik rávilágítani a probléma létezésére. Keresztény társadalmat a keresztény értékeket gyakorló keresztényekkel és ezen az alapon álló politikával lehet építeni. A keresztény kurzus, cselekedet nélkül nem hozhat eredményt.

Azt tapasztaljuk, hogy a politika annyira nem látja a mélyszegénységet, annyira eltávolodott a problémától és a valós megoldásoktól, mint a 18. században Mária Antónia francia királyné, aki állítólag azt tanácsolta az éhező tömegeknek, hogy ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot.” – fejtette ki Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke.

 

mkdsz hír