Az EU-ban a gyermekek 2%-a éhezik!

MEGOSZTÁS

Kiadós étkezések, havonta új ruhák, kirándulások, drága elektronikai berendezések, internet, orvosi ellátás stb. Ezek azok a dolgok, amiket uniós állampolgárokként természetesnek tartunk. Az átlag el sem tudja képzelni, hogy ma, a 21. században, a fejlett és gazdag Európában is élnek olyanok, akiknek nem, hogy új ruhákra nem telik, de még az étkezés és az orvosi ellátás is komoly gondot okoz. Az Eurostat (uniós statisztikai hivatal) nemrég nyilvánosságra hozott felmérése szerint az Európai Unióban a gyermekek közel 2%-a nem jut orvosi ellátáshoz, és éhezik. Ha figyelembe vesszük, hogy az EU népessége közel 400 millió fő, akkor láthatjuk, hogy sajnos százezrekről kell beszélnünk. Egy szolidáris társadalom, egy emberközpontú politikai kultúra nem nézheti el egy gyermek éhezését, nélkülözését sem! Úgy gondolom, nem szükséges oldalakon keresztül részletezni, milyen megrendítő egy beteg vagy éhező, esetenként beteg és éhező gyermek látványa.

Az MKDSZ programjában megalakulása óta hangsúlyos helyen van a szociális gondoskodás és a mélyszegénység felszámolása. Az Európai Uniónak sokkal markánsabban kell fellépnie a mélyszegénység ellen. Anyagi erőforrásai bőven lennének rá, persze azok átcsoportosítása, megfelelő súlyozása után. Nem nézhetjük tétlenül, hogy gyermekek százezrei éheznek, fáznak, nélkülöznek és szenvednek olyan betegségektől, melyek egyszerű gyógyszeres kezeléssel is gyógyíthatóak.

Az MKDSZ és mi, EP képviselőjelöltjei, amikor azt mondjuk, hogy Európában meg kell erősödnie a kereszténységnek, a keresztény értékeknek, akkor erről is beszélünk. Hisszük, hogy az európai szociálpolitikában a keresztény szolidaritás elvének érvényesülése és egy ahhoz rendelt megfelelő nagyságú és súlyozású pénzügyi alap, valamint egy valóban átgondolt, méltányos rendszer segíthet a legszegényebb családok szociális felemelésében, a gyermekéhezés és nélkülözés elleni hatékony küzdelemben. Az életben a legfontosabb a család, az egyén elsődleges támasza, és a társadalom alapja. Ezt az alapot EU-s szinten is védeni kell!

Mi mindannyian a nagy európai család tagjai vagyunk, ezért arra kell törekednünk, hogy közös erővel csökkentsük a szegénységet, számoljuk fel a mélyszegénységet. A nélkülözés családokat tesz tönkre, gyermekek esélyeit csökkenti. A rossz szociális helyzet, a szegénység olyan politikai instabilizációs tényező, amely kihathat az Európai Unióra is. Sajnos, a szegénységet sem lehet csettintéssel megszüntetni, de egy átgondolt, jól súlyozott, megfelelő anyagi erőforrásokkal rendelkező uniós program és a tagországok hatékonyabb szociálpolitikája együttesen képes leküzdeni. Az MKDSZ ezt a szociálpolitikát akarja megvalósítani!

 

Fehér Péter