A pártok együttműködésének elsősorban nem feltételei vannak, hanem tétje!

MEGOSZTÁS

Tisztelt Választópolgárok, Kedves Felvidéki Magyar Barátaink!

 

Engedjék meg, hogy elsőként megköszönjük bizalmukat, az MKDSZ-re és 14 EP képviselőjelöltjére leadott szavazataikat. Köszönjük, hogy Önök is támogatták és szavazatukkal erősítették a magyar érdek, a keresztény érték és a demokrácia talaján álló politikát!

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a 2019. május 25-ei EP-választáson tovább tudta növeéni támogatottságát és ismételten bebizonyította, hogy szerves és fontos része az itthoni politikai életnek. Az MKDSZ nélkül nem lehet sikeres, értékelvű és hatékony magyar érdekképviseletet létrehozni.

Ez az első olyan választás 15 év óta, amikor a felvidéki magyarság nem küldhet képviselőt Brüsszelbe, és nem szólhat bele közvetlenül az Európai Unió ügyeibe, főleg akkor, amikor az európai népek, nemzetek, illetve az EU ilyen komoly történelmi, belső és külső kihívások elé érkezett. Mindenképpen nagy és sajnálatos veszteség, hogy közvetlenül nem lehetünk ott Brüsszelben, mindamellett az elmúlt évek tapasztalatait és eredményeit figyelembe véve el kell mondanunk; azzal, hogy Csáky Pál nincs ott, semmilyen veszteség nem érte közösségünket.

Képviseletre azonban mindenképpen nagy szükségünk lett volna, és a felvidéki magyarság nem maradt volna közvetlen képviselet nélkül, ha a hazai magyar pártok mindegyike az együttműködés és az összefogás útját keresi, ahogy azt az MKDSZ teszi megalakulása óta.

Ki kell mondani, hogy ennek a magyar-magyar együttműködésnek a legfőbb akadálya az MKP. Az MKDSZ által felajánlott együttműködés elutasítása, a magyar pártok legyőzésére épített politika eredménye, hogy a magyarság képviselet nélkül maradt az EP-ben.

A magyar pártokra leadott szavazatok aránya összesítve két képviselői helyet is biztosíthatott volna, amennyiben létrejött volna az az összefogás, amit az MKDSZ már többször kezdeményezett. A FIDESZ nemzetpolitika címén folytatott szatelit rendszerű pártpolitikája a Felvidéken megbukott, de ebbe a bukásba mentálisan és fizikálisan belerokkant a felvidéki magyarság is. Ebben óriási a felelőssége annak az MKP-nak, amelyik az együttműködés helyett a gyűlöletkeltésre építő, a nemzeti érdeket a pártpolitikai érdek alá préselő politikát folytat, amelyik kiszolgáltatta saját magát és a magyarságot és nem képes a független politizálásra, amelyik az elnökválasztáskor elhitette a magyar választókkal, hogy a magyar jelölt helyett alternatíva, sőt jobb választás a szlovák, és amelyik képes magyarellenes erőkkel is összefogni a másik magyar párt likvidálása érdekében!

Május 25-én a magyarság tömegei maradtak távol a választásoktól, miközben megizmosodott a populista, szélsőségesen magyar- és EU-ellenes szlovák politika most már Brüsszelben is. A megtörténteken már nem lehet változtatni, de a jövőt még alakíthatjuk, és a tanulságokat le kell vonnunk. Semmi és senki nem pótolhatja a valódi magyar- magyar együttműködést és összefogást!

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség továbbra is ezt politikát folytatja, és ennek jegyében dolgozik tovább a felvidéki magyarság érdekében. Az MKDSZ külpolitikai kapcsolatait felhasználva és erősítve, az Európai Szabad Szövetségben /EFA/ lévő tagpártok és képviselőik támogatásával igyekszünk egy következetes és kezdeményező kisebbségpolitikát folytatni és megvalósítani a 12 pontban megfogalmazott programot, érvényt szerezni a magyar érdeknek!

Az MKDSZ meggyőződése, hogy új fejezetet kell nyitni a felvidéki magyar közéletben, ami az együttműködés alapján álló, a magyar érdeket és nem a pártérdeket szem előtt tartó hazai magyar többpártrendszer! Olyan állapotba került a magyarság, hogy a pártok együttműködésének elsősorban nem feltételei vannak, hanem tétje!

 

Az MKDSZ Országos Elnöksége

  1. május 27.