A román nacionalizmust az Úz-völgyében kell megállítani

MEGOSZTÁS

Egy hét sem telt el Ferenc pápa látogatása óta, és az emberi aljasság, a másik nemzet, felekezet és annak tagja iránti legmélyebb gyűlölet és intolerancia barbár kegyetlenséggel rontott rá a földben nyugvó holtakra és az imádkozó élőkre, a magyar hősök nyugalmát őrző kapura, a fakeresztekre és piros-fehér-zöld szalagokra!

Két hét sem telt el az EU-s választások óta, amikor a nemzetállami eszmében mindig is előszeretettel fürdőző Romániában sáros bocskorral tapostak minden olyan értéket, amelyre a súlyos történelmi tapasztalatok után a modern Európa épült. Román zászlórúddal döngölték földbe a demokráciát, a jogállamiságot, a törvény előtti egyenlőséget, a nemzeti és vallási toleranciát, – az Európai Békét!

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetségben nagy aggodalommal követtük az Úz-völgyében található első világháborús katonai temető ügyében kibontakozó, a román hatóságoknak a románok részéről elkövetett törvénysértést eltűrő hozzáállásával egyre erősödő magyarellenes hangulatot.

A nemzetállami eszme és vele a legtöbb esetben kézen fogva járó kisebbségellenesség ezúttal az Úz-völgyében tombolt. Ami ott történt és az ahhoz vezető út újabb bizonyítéka annak, hogy a nemzetállamok Európája kiszolgáltatottá teszi és végveszéllyel fenyegeti a nemzeti kisebbségeket. Rávilágít arra, hogy milyen nagy szükség van egy, a kisebbségeket védő, jogaikat biztosító EU-s törvényre. Az Úz-völgyében a szélsőséges nacionalizmus, a feltüzelt magyar-gyűlölet és az utcára szólított tudatlanság és primitivitás a tragikus magyarellenes pogromokat idéző megnyilvánulásának lehetett tanúja az anyaországi és a határon túli magyarság, az Európai Unió és a világ közvéleménye!

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mélyen elítéli a román rendőri szervek által szinte tétlenül végignézett úz-völgyi verbális és tettleges magyarellenes atrocitást. Elvárjuk a határon túli magyarság sorsáért a magyar Alkotmányban is felelősséget vállaló magyar kormánytól, hogy határozottan lépjen fel az ügyben. A három erdélyi magyar párttal, az EMNP-al, az MPP-al és az RMDSZ-el együttműködve Romániában és Brüsszelben is szerezzenek érvényt az igazságnak, a törvényességnek és nem utolsó sorban a nemzetközi jognak.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnöksége kiáll az Erdélyi magyarság, annak politikai törekvései, valamint a demokráciáért és jogállamiságért küzdő három magyar párt együttműködése mellett! Európai Uniós testvérpártjainkat tájékoztatjuk az ügyről, illetve politikai kapcsolat- és szövetségi rendszerünket felhasználva mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Romániában a törvény előtti egyenlőség érvényesülésével felelősségre vonják az eset politikai felelőseit és a vandálokat. A tomboló román nacionalizmust az Úz-völgyében kell megállítani, amíg nem torkollik magyarellenes pogromokba és nem lesznek áldozatok!

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2019. június 7.