Az együttműködés közös érdek, - további tárgyalásokra van szükség

MEGOSZTÁS

A Híd párt kezdeményezésére 2019. június 28-án a pozsonyi parlamentben került sor MKDSZ és a Híd találkozójára, amelynek témája a pártok együttműködése, a magyar parlamenti képviselet biztosítása, illetve a kialakult politikai helyzet megvitatása volt. Az MKDSZ részéről Fehér Csaba elnök és Sárközi János alelnök, a Híd képviseletében pedig Bugár Béla elnök és Ravasz Ábel alelnök ültek a tárgyalóasztalhoz.
Az MKDSZ és a Híd képviselői egyetértettek abban, hogy a magyarság előtt nincs más út, csak az együttműködés, aminek nem feltételei vannak, hanem tétje. Az összefogás tétje egyben a célja is – a magyar képviselet biztosítása a pozsonyi parlamentben. Ugyanakkor az együttműködés módja és tartalma további tárgyalásokat, egyeztetéseket igényel.
A tárgyaló felek véleménye abban is megegyezett, hogy az együttműködést a lehető legszélesebb körben kell kialakítani. Lehetőség szerint a többi szlovákiai kisebbséget és vezetőit is meg kell nyerni a közös ügynek. Meg kell győzni őket, hogy a magyarokban támaszra találnak. Magyar képviselet nélkül a magyar ügyek mellett általában a kisebbségek ügye, következetes képviselete is elveszik.
Az MKDSZ látva a kialakult helyzet komolyságát, a szlovákiai magyar politikai pluralitás, a keresztény értékrend és a nemzeti érdek megőrzése mellett a hosszú távú magyar-magyar politikai együttműködés kialakításának híve.

mkdsz hír