Az MKDSZ az MKP-val tárgyalt

MEGOSZTÁS

Fehér: Mindent megteszünk az összefogás érdekében, és annak részei kívánunk lenni.

Az MKDSZ elnöksége a Híd párt után az MKP delegációjával is tárgyalt. A megbeszélésre az MKP kezdeményezésére a párt pozsonyi székházában 2019. július 12-én került sor. Az eszmecsere témája természetesen a magyar érdekképviseleti pártok választási együttműködése, vagyis a felvidéki magyarság pozsonyi parlamenti képviseletének biztosítása volt. Az MKDSZ-t Fehér Csaba elnök és Sárközi János alelnök, az MKP-t pedig Menyhárt József elnök és Farkas Iván alelnök képviselte.
Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke kérdésünkre elmondta: „Az MKDSZ 2013. évi megalakulása óta szorgalmazza a pártok együttműködését, ezért örömmel nyugtáztuk az MKP megkeresését, tárgyalási szándékát is. Elmondhatom, hogy a kialakult politikai helyzetet azonosan látjuk és az alapvető célban, vagyis a pozsonyi magyar érdekképviselet megőrzésében is egyetértünk. A találkozón hangsúlyoztuk, hogy a reményeink szerint létrejövő magyar-magyar választási együttműködés politikai mozgásterét nem szabad leszűkíteni, vagyis a szlovák szélsőségeseken kívül, minden szlovák és a többi kisebbségi párt irányába is nyitottnak kell maradni, meg kell őrizni az együttműködés lehetőségét. Ezt diktálja a magyarság érdeke. Kifejtettük, hogy magyar politikai pluralitás érték és érdek is egyben, de akkor tud jól működni, ha a pártok képesek az együttműködésre. Mindent megteszünk az összefogás érdekében és annak részei kívánunk lenni, ugyanakkor az együttműködés módja, kerete és tartalma további tárgyalásokat, egyeztetéseket igényel. Az MKDSZ a közeli napokban tárgyalásra hívja Komáromba a Magyar Fórumot.” – tette hozzá Fehér Csaba.
„A tárgyalófelek egyetértően leszögezték, hogy a parlamenti képviselet érdekében szorgalmazni kell a magyar közösség érdekeit védő politikai pártok összefogását: nem kisebb a tét, mint a magyar képviselet biztosítása.
Az MKDSZ tudomásul vette a két nagy párt, az MKP és a Most-Híd koalíciókötési szándékát. Leszögezi, hogy a magyar együttműködés kialakítása elsősorban e két párt felelőssége. Mindemellett fontosnak tartja a megszületendő koalíció széles politikai mozgásterének biztosítását – hangsúlyozva a szélsőséges politikai erők kizárását.
A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a magyar közösség parlamenti képviseletének biztosítása a két nagy párton kívül a többi párt felelősségét is jelenti. Ahogy az MKP, az MKDSZ is megalakulása óta elkötelezett híve és előmozdítója az összefogásnak, s ha kialakul az együttműködés, az MKDSZ is csatlakozik hozzá.” – áll a tárgyalást követően kiadott közös nyilatkozatban.

mkdsz hír