A cigány genocídiumra emlékeztek

MEGOSZTÁS

Augusztus 2-án, a Roma Holokaust Emléknapján a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos elnöksége képviseletében Fehér Csaba elnök, Krivánszky Miklós alelnök, valamint Major Eleonóra elnökségi tag, a párt ifjúsági szervezetének elnöke Dunaszerdahelyen emlékeztek a második világháborúban elkövetett népirtásra, amelyek során megközelítőleg félmillió cigányt zártak koncentrációs táborokba, öltek meg, éheztettek, dolgoztattak halálra. A város és a Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet szervezésében megrendezett koszorúzással egybekötött megemlékezésen a felszólalók arra figyelmeztettek, hogy a világot szemlélve, sajnos ma is vannak olyan politikai szereplők, pártok, amelyek szélsőséges politikai nézeteikkel az emberek, nemzetek, fajok közötti ellentéteket szítják, abból táplálkozva erősödnek és törnek politikai hatalomra. Nem lehetünk biztosak abban, hogy ami elmúlt az nem jöhet vissza. Most is vannak, akik minden igyekezetükkel a 20. század vértől áztatott derekáig pörgetnék vissza a történelem kerekét. Tömegbázisuk egyre gyarapszik, egyre erősebbek.
Megdöbbentő, hogy sok szlovákiai magyar is támogatja a szélsőségesen nacionalista, magyar- és cigányellenes, xenofób Kotleba-féle szlovák pártot, – nem emlékezve arra, hogy mivé változtatták a világot a szlovák szélsőségesek által vallott és képviselt politikai tanok. Elfelejtették, hogy ugyanezen ideológia űzte el magyar családok ezreit szülőföldjéről, hajtotta kényszermunkára, semmizte ki és tette jogfosztottá? Miért feledték el a keresztény tanítást miszerint, amit nem akarsz magadnak, ne kívánd, ne tedd másnak!? Egy nép vére sem értéktelenebb, könnye sem sósabb, szenvedése sem nagyobb a másikénál. A Holokaustban meghalt a Tanítás, elbukott az Ember!
Nem bukhat el még egyszer! Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell! A jogállamért, a törvény előtti egyenlőségért, az emberi és kollektív jogokért, az emberek közötti egyenlőségért mindig küzdeni kell. Ezt mi felvidéki magyarok az elmúlt száz évben jól megtanultuk. A humanizmusra, szolidaritásra, erkölcsre és emberi, nemzeti egyenlőségre épülő jogállam megőrzésével és Jézus tanítása – Szeresd felebarátodat, mint saját magadat – megtartásával szabhatunk gátat a történelem megismétlődésének. – mondta el kérdésünkre Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke.