Erősödik a kisebbségek érdekképviselete - Tizenkét kisebbségi párt határon átívelő együttműködése

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség egyik európai politikai célja, hogy az európai kisebbségi pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetségben /EFA/, amelynek az MKDSZ is a tagja létrejöjjön egy szoros és aktív együttműködés. Az MKDSZ komoly előrelépésnek tekinti, hogy Pat-fürdőn, illetve Komáromban, a Tiszti-pavilon dísztermében 2019. szeptember 23-a és 25-e között tizenkét közép-európai kisebbségi párt, az EFA Közép-Európai Csoport tagjainak képviselői ültek tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés témája a határon átívelő együttműködés politikai céljának, tartalmának és strukturális kereteinek meghatározása volt.
Az EFA Közép-Európai Csoport idei március elejei brüsszeli megalakulását az is segítette, hogy a közép-európai térség népeit a történelem, az 1919/1920-as békeszerződések idegen államhatalmak alá, kisebbségi létbe taszította. Ezek a nemzetrészek, népek egy sorsközösségbe kerültek, ma is abban élnek, ezáltal pedig a jövő tekintetében is egy politikai érdekszövetségbe terelődtek.
Az alapító és a Komáromban tárgyaló pártok a Bayernpartei; Enotna Lista; az Erdélyi Magyar Néppárt; a Lausitzer Allianz; a Liga Socijaldemokrata Vojvodine; a Moravské Zemské Hnutí; az Oljka; a Ruch Autonomii Slaska; a Süd Tiroler Freiheit; az Unser Land; a Lista Za Rijeku és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség képviselői határozatban tették hivatalossá, hogy a csoport célja a pártok határon átívelő szorosabb együttműködése, az erő koncentrálása, a politika koordinálása, egymás politikájának segítése, valamint a hatékonyabb és egységes politikai jelenlét megvalósítása az EFA-ban, az EP-ben és az érintett országokban, régiókban.
A tizenkét párt együttműködése az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján fogalmazódott meg. A közös fellépés legfontosabb területei a kollektív kisebbségi jogok, az autonómia, az anyanyelvi oktatás, a kettős állampolgárság, a kulturális tér védelme, helységnevek használata, a szélsőséges politikai eszmék és diktatúrák elleni közös fellépés, a nemzeti (kisebbségi) régiók, illetve azok gazdasági problémái. A közép-európai tizenkettek azt is fontosnak tartják, szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Szabad Szövetség minden országban, illetve kisebbségi régióban képes legyen a látványosabb és erőteljesebb politikai jelenlétre. Döntés született arról is, hogy a pártok közvetítésével és támogatásával létrejöjjön a politikai szervezetek együttműködése mellett az őshonos kisebbségek kulturális szervezeteinek kölcsönösen gyümölcsöző munkaközössége is.

Az MKDSZ Országos Elnöksége
Komárom, 2019. szeptember 26.