Az Összefogással tárgyaltunk

MEGOSZTÁS

A kirekesztés nem segíti az összefogás megvalósulását

Hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások arról, miként lehet biztosítani a pozsonyi parlamentben 2020 után is a magyar érdekképviseletet. Az MKDSZ a kezdetek óta a széleskörű együttműködés kialakítását szorgalmazta. Álláspontunk szerint a két nagyobbik párt megegyezésére van szükség, amelyben megtalálják helyüket a kisebb pártok is. A magyarság politikai helyzetét tekintve a sikerhez mindenkire szükség van. Az MKDSZ a sikerhez vezető legbiztosabb utat, az egy pártlistán való indulást preferálja, ebben az esetben ugyanis a bejutási küszöb 5%. Az MKDSZ a Híddal folytatott tárgyalások után augusztus 23-án megegyezett a 2020. évi választásokon való együttműködésről. Bíztunk benne, hogy a magyarság érdeke másokat is az együttműködés táborába irányít. 

Sajnos, ma sem a csatlakozások hírétől hangos a közélet, hanem attól, hogy ki kivel nem hajlandó az együttműködésre, hogy melyik párt nem megy fel másik párt listájára. Éppen ezért őszinte reménnyel érkeztünk Pozsonyba a Híd – MKDSZ – Összefogás tárgyalásra. Az 5. pártként megalakuló Összefogás küldöttsége nyomatékosan kijelentette, hogy más párt választási listáján nem vesznek részt, de az ő listájukon mindenkinek helye van, értelemszerűen az MKDSZ-nek is. Majdnem mindenkinek. Személyi feltételeket szabtak ugyanis a tekintetben, hogy melyik Hidas és MKP-s jelölteket nem akarják látni az Összefogás választási listáján. Az MKDSZ határozott véleménye, hogy ez egy politikai diktátum, amely nem az Összefogás által oly gyakran emlegetett politika megújulása irányába mutat. Ez nem összefogás, ez a megosztás, a kirekesztés praktikáját tovább alkalmazó pártpolitika. Többször figyelmeztettünk arra, hogy nem szerencsés a pártok belügyeibe, autonómiájába avatkozni. Az, aki az együttműködést feltételekhez köti, az valójában az összefogást hiúsítja meg. 

Az MKDSZ-nek jelen állás szerint nincs semmi oka a Híddal kötött megállapodástól elállni. Már csak azért sem, mert ez idő szerint ebben a folyamatosan növekvő politikai káoszban, az MKDSZ-Híd megállapodás a stabilitást, a határozottságot jelenti, s emellett magában hordozza a széleskörű együttműködés megvalósulásának reményét is. Az MKDSZ az utolsó pillanatig azon fog fáradozni, hogy megszülessen a célra koncentráló és konkrét tartalommal megtöltött őszinte magyar-magyar együttműködés. Ma is kitartottunk azon álláspontunk mellett, hogy olyan magyar összefogásra van szükség, amelyben megőrződik a politikai pluralitás, a pártok ideológiai arculata. Olyan felvidéki magyar politikára van szükség, amely egyetlen kormánynak, vagy pártnak sincs kiszolgáltatva, amely megőrzi függetlenségét. 

Sajnos, az a benyomásunk, hogy ma az Összefogás nem az eredményért jött Pozsonyba, hanem a vádló indokért! A pozsonyi tanácskozás „eredményét” az MKDSZ Országos Elnöksége következő ülésén megtárgyalja.

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke

Komárom, 2019. október 4.