Az MKDSZ a megoldást keresi

MEGOSZTÁS

Elutasítjuk a diktátumot

Az MKDSZ álláspontja továbbra is világos. Az együttműködésnek nem feltételei vannak, hanem tétje, – mégpedig a magyar érdekképviselet biztosítása a pozsonyi törvényhozásban. Határozott véleményünk, hogy az ötödik párt 2019. október 4-ei pozsonyi javaslata egy olyan politikai diktátum, amely éppen az összefogást lehetetleníti el, és csökkenti a parlamentbejutás esélyét, – ezért ez számunkra elfogadhatatlan. Az Összefogás a kialakult helyzetet nem megoldani jött Pozsonyba, hanem kihasználni.
Többször figyelmeztettünk arra, s ezt most is megtesszük, hogy nem ildomos, nem demokratikus, jelen helyzetben pedig egyenesen káros, amikor egy párt a másik párt, pártok belügyeibe, autonómiájába avatkozik. A minisztériumi bejegyzését váró párt, az Összefogás ezt tette, amikor személyi feltételeket szabott. Az, aki az együttműködést feltételekhez köti, az valójában az összefogást hiúsítja meg. Ez nem más, mint a megosztás, a kirekesztés praktikáját tovább alkalmazó pártpolitika. Véget kell vetni a politikai zsarolásnak és a választók félrevezetésének!
Az MKDSZ többször, legutóbb az országos tisztújító kongresszusán is megerősítette, hogy jelen helyzetben nem indokolja semmi a Híddal kötött választási együttműködési megállapodás felbontását. Sőt, az elmúlt napok, hetek kaotikus eseményei, ellentmondásos nyilatkozatai után kijelenthető, hogy a mélyülő káoszt, a tanácstalanságot generáló, – „ki kivel nem akar” politika mellett, pontosabban azzal szemben a Híd-MKDSZ együttműködés a stabilitást, az őszinte együttműködést kínálja.
Az MKDSZ Országos Elnöksége mindent elkövet annak érdekében, hogy az MKDSZ és a Híd között kialakult együttműködést kiszélesítse, hogy a szövetséget megerősítse. Számunkra a parlamentbejutás nem cél, hanem eszköz. A magyar érdekérvényesítés, ez idő szerint az együttműködés megvalósulása nem populista jelmondat, hanem megoldandó feladat! Az MKDSZ ennek szellemében jár el, és folytatja tovább politikáját.

Az MKDSZ Országos Elnöksége
Komárom, 2019. október 9.