Az MKDSZ ott lesz az ötpárti egyeztetésen

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a kialakult politikai helyzetben a senkit sem kirekesztő, széleskörű magyar-magyar együttműködést szorgalmazta, és mindent megtett annak érdekében, hogy közösségünk 2020 után se maradjon parlamenti érdekképviselet nélkül. Hangsúlyoztuk, hogy aki az együttműködést feltételekhez köti, az valójában az együttműködés megteremtését lehetetleníti el. Álláspontunk, a tárgyalások megkezdése óta változatlan, – a sikeres együttműködés alapfeltétele a két nagyobbik párt, a Híd és az MKP közötti megállapodás.
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség történelmi lépésre szánta el magát, amikor a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének megtartása érdekében azt is vállalta volna, hogy választási párttá alakul át, hogy benne véget lehessen vetni az évtizedes testvérharcnak, keretet teremtsen a senkit sem kirekesztő együttgondolkodásnak, hogy a magyarság képessé váljon a még hatékonyabb érdekképviseletre az eddiginél is nagyobb ütemű építkezésre. Az MKDSZ, a Híd és az MKP közötti tárgyalásokat a konstruktív hozzáállás és a kölcsönös engedmények és a megegyezésre való törekvés jellemezte. A magyarság egy lépésre állt a történelmi megbékéléstől, egy új politikai korszak születésétől.
A legnagyobb sajnálatunkra közös erőfeszítéseink, az MKDSZ áldozatvállalása mégsem vezetett eredményre. Az MKP Országos Elnöksége nemet mondott arra az együttműködésre, amely a legnagyobb eséllyel biztosíthatta volna a magyarság parlamenti érdekképviseletét. Az MKP azt követően, hogy elutasította az együttműködést, arra a történelmi felelősségre hivatkozva hívja újra, tárgyalásra a magyar pártokat, amelyet kedden éjjel figyelmen kívül hagyott. Félő, hogy a magyar politika egymásnak feszül és a közbeszéd újra a legaljasabb gyűlölködésbe zuhan!
Az MKDSZ, ahogy eddig is mindent elkövet annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság ne maradjon parlamenti képviselet nélkül.

Az MKDSZ Országos Elnöksége
Komárom, 2019. október 24.