A feltételszabás akadályozza a megegyezést és veszélybe sodorja az érdekképviselet megőrzését

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség konzekvensen képviseli és képviselte a pénteki ötpárti egyeztetésen is azt az álláspontját, amely szerint a két nagyobbik párt együttműködése nélkül az előttünk álló választásokon nem lehet sikeres a magyarság! Nem hisszük, hogy a káderezés, vagyis a mások irányába támasztott személyi feltételek szabása a széleskörű együttműködést szolgálja. Inkább a széleskörű együttműködés meghiúsításának egyik eszköze!
Az MKDSZ a szélsőségesen nacionalista ĽSNS-vel és a kommunistákkal elképzelhetetlennek tartja az együttműködést, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a magyarság politikai mozgásterének esetleges további szűkítése nem szolgálja a magyarság érdekeit, gyengíti kormányzati potenciálját. Az a legjobb szlovák parlament, ahol ott vannak a magyar pártok és az a legjobb pozsonyi kormány, amelyben ott ülnek a magyarság képviselői!
Ennek érdekében kezdtünk tárgyalásokat a két nagyobbik párttal és ebben a szellemben állapodtunk meg. Ebben az MKDSZ a választási párttá alakulás vállalásával készen állt meghozni azt az áldozatot, amelyet a magyarság érdeke megkíván. Ehhez képest az MKP keddi Országos Elnöksége sajnálatos döntése után az MKP vezetése által péntekre összehívott ötpárti egyeztetés után az a benyomásunk, hogy visszatértünk az egy hónappal ezelőtti állapotok talajára. Félő, hogy a magyar politika újra egymásnak feszül és a közbeszéd újra a legaljasabb gyűlölködésbe zuhan!
Az MKDSZ az utolsó percig azon fog dolgozni, hogy meggyőzze partnereit a széleskörű együttműködés kialakításának szükségességéről, ezért hétfőn ott lesz az ötpárti egyeztetés újabb fordulóján.

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke
Komárom, 2019.10.26.